Közélet

Tíz évet kapott a kamubombás szegedi postarabló

A férfi büntetését másodfokon súlyosbították.

Jogerős ítéletet hozott a Szegedi Ítélőtábla a “kamubombás” szegedi postarabló ügyében. A férfit rablásban találták bűnösnek, tettéért 10 évet kapott. Első fokon ennél enyhébb ítélet született: akkor nyolc és fél évet róttak ki rá.

A korábban ötször büntetett vádlott anyagi gondokkal küzdött, emiatt családjával sem volt felhőtlen a viszonya. Saját vállalkozásba akart kezdeni, de nem volt elég pénze hozzá. Tavaly, június 28-án egy ismerősétől kocsit bérelt, amivel a délelőtti órákban Szegeden – akkor még cél nélkül – autózott. A József Attila sugárútra érve arra a döntésre jutott, hogy kirabolja a postát, de nem akárhogy: azt akarta elhitetni, hogy bomba van nála.

A vádlott ezután ki is választotta célpontját, a Szeged Olajbányász téren működő postahivatalt, majd annak közelében leparkolt. A kocsiban egy gyógyszeres dobozra sötét szigetelőszalaggal ráerősítette a mobiltelefonját – ezekből készült a a “szerkezet”.

Művét egy nejlontáskába tette, felvett egy szemüveget, illetve a ruhájára felvett egy másik szettet is. Kora délután ment be az épületbe, először csak felmérte a terepet. Ezután átállt a kocsival egy közelebbi parkolóba, majd fél órával később visszatért. Akkor már csak két ügyfél és öt postai alkalmazott volt ott. Úgy tett, mintha ügyintézésre várna, és megállt az egyik ablak előtt. Ekkor látta, hogy az egyik alkalmazott az átlátszó üveg mögött nagyobb összeget adott át a hivatalvezetőnek, aki a pénzzel a belső helyiségben lévő trezorhoz ment.

A vádlott az ügyfélablakhoz érve elővette a robbanószerkezetnek látszó tárgyat, a telefon világítását bekapcsolta, hogy olyan hatást keltsen, mintha élesítené a „bombát”, és közölte az postai dolgozóval, adja oda a pénzt, különben robbantani fog. Az alkalmazott visszahívta a postavezetőt, aki ekkor még nem tette be a pénzt a trezorba. A vádlott vele is közölte követelését, majd hozzátette: neki úgyis mindegy, mert rákos és csak napjai vannak hátra.

A postavezető megrémült a fenyegetéstől, visszament az irodába és csaknem 1 millió 400 ezer forinttal tért vissza. A férfi elmenekült, kocsiba pattant, a felül viselt ruháját kidobta, alkotásával együtt  – kivéve persze a telefonját.

Miután elment, az alkalmazottak megnyomták a riasztógombot. A vádlott, miután a kukába dobta a már említett holmikat, taxiba ült, majd egy ismerősétől egy másik kocsit bérelt, amellyel visszament a korábban használt autóhoz és azt visszavitte tulajdonosának. Ezután az újonnan bérelt járművel az élettársához ment Hódmezővásárhelyre, ahol az éjszakát töltötte. Párja másnap megtudta, hogy ő követte el a postarablást, ezért azonnal elküldte. A férfi ezután – mivel értesült arról, hogy a nyomozók már keresik – a bérelt kocsival menekülni kezdett, de Siófokon elfogták. 

A vádlott a zsákmány nagy részét időközben elköltötte, rendezte tartozásait, élelmiszert vásárolt és vett magának egy új telefont és egy GPS-készüléket is. Mindössze 210 ezer forint marad a rabolt pénzből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik