Közélet

Közel a megálló, mégis nagyon távol

Egy nehezen megközelíthető IX. kerületi villamosmegállóra hívta fel a figyelmünket olvasónk. A kérdése az, vajon átszervezéssel megoldható-e a probléma. A választ nem a BKV-Figyelőtől kapja meg, de érdemes felvetni a kérdést.

Adott a IX. kerületben a Könyves Kálmán körút és a Mester utca kereszteződése, ahol a Lurdy ház és a Praktiker van. Leírnám a múltkori esetemet, amikor gyalogosan sietve át kellett volna jutnom “A” pontból a “B”-be, azaz az OMV kút mellől a körút túloldalára, a Praktiker áruházhoz.

Lurdy-Praktiker sarok00.jpg

Éppen nagyon kellett volna sietnem, de ezt az átkelést sajnos nem sikerült gyorsan kiviteleznem. Szabályszerető ember lévén, a képen fehér vonalakkal jelölt felfestett gyalogos átkelőhelyeken tettem meg ezt az utat, mindössze 10 perc alatt.

Az 51-es villamost szerettem volna elérni, amit így nem sikerült, de szerencsére a 10 perc múlva érkező következő járatot rohanva még éppen elértem. Ha lenne egy átkelési lehetőség a piros vonalakkal jelölt részen, akkor ez a művelet kb. 1 percbe került volna.

Azt szeretném megtudni, meg lehetne-e oldani ezt a helyzetet, és átszervezve a forgalom vezérlését ebben a kereszteződésben kiépíteni egy új gyalogos átkelőhelyet a piros részre? Tudom, biztosan nem lenne könnyű (és olcsó) ezt megvalósítani, de okos közlekedésmérnököknek talán sikerülhet.

Valahogy csak be lehetne programozni a forgalomirányító jelzőlámpák automatikáját, és akkor talán legközelebb ezen a 30 méteres úton is sikerül hamarabb átszökkennem.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik