Közélet

Gyilkos paneltűz Miskolcon: négy évet kapott a menekülő lakó

Az asszonyon kívül hárman álltak bíróság elé, őket felmentették. A tűzben egy háromfős család vesztette életét.

Négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a nőt, aki miközben elmenekült az égő miskolci panelházból, nem szólt senkinek, hogy baj van, ráadásul „hála neki” a tűz is könnyebben terjedt. Rajta kívül hárman ültek még a vádlottak padján, őket felmentette első fokon a Miskolci Törvényszék.

Mint ismert, a lángok 2009. augusztus 15-én csaptak fel a miskolci társasház hatodik emeleti lakásában, majd a tűz átterjedt a hetedik emeletre, ahol egy 43 éves édesanya, 16 éves lánya és 13 éves fia lakott. Mindannyian meghaltak, tizenkét ember pedig füstmérgezést szenvedett.

A főügyészség azért emelt vádat az egyik lakó ellen, mert észlelte a tüzet otthonában, de sem a lakótársait, sem a tűzoltókat nem értesítette, hanem hanyatt-homlok elmenekült, de az ajtót nyitva hagyta maga mögött. A tűz így levegőt kapott és megélénkülve terjedt tovább.

Vádlott lett a ház hőszigetelését kivitelező alvállalkozó, az építésvezető és a művezető is, mert – a vád szerint – nem megfelelően ragasztották fel a polisztirollapokat, így a szigetelés alatt kialakult huzat olyan magas hőfokú égést eredményezett, hogy könnyűszerrel meggyulladhatott a hetedik emeleti loggia. A kivitelező cég főmérnökével szemben ugyanakkor megszüntették az eljárást, mert ő pusztán a pénzügyekért volt felelős, és a tervek is megfelelőek voltak.

A Miskolci Járásbíróság halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétségében és háromrendbeli segítségnyújtás elmúlasztásában találta bűnösnek az asszonyt. A többieket foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolták. Esetükben a bíróság részletesen kifejtette, hogy a tűz terjedését nem a panelház műanyag szigetelése, hanem a kigyulladt lakás lángjai okozták, ezért mentette fel a panelház felújítását végző cégek munkatársait – közölte a Miskolci Törvényszék sajtóosztálya.

Az ítélet nem jogerős.

Az ügyben korábban felmerült a tűzoltók felelőssége is, mivel – bár időben kiértek és megkezdték a lakók kimenekítését és az oltást – a helyszíni parancsnok kommunikációs hiba miatt nem értesült időben arról, hogy a hetediken még három ember tartózkodik. A szakértői vélemény akkor azt állapította meg, hogy olyan mértékű szakmai hibát nem követtek el, amely a bűncselekmény kategóriába tartozna. Ellenben 14 embert kimentettek a házból.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik