Közélet

Csaknem félmilliót kapott, mert nézték vécézés közben a börtönben

Sokáig ült egy dohányzócellában, és nem volt leválasztva a vécé a helyiségben - ezért ment a bíróságra.

Összesen 450 ezer forint kártérítést ítélt meg első fokon a Pécsi Törvényszék annak az ormánsági uzsorásnak, aki beperelte a pécsi börtönt, mert túl sokáig ült egy dohányzócellában, és nem volt leválasztva a cellától a vécé. Keresetét csak részben találta megalapozottnak a bíróság – írja a Bors.

A börtön a férfi által aláírt papírral igazolta, hogy ő maga kérte a dohányzócellát, ám az egykori rab azzal érvelt, fenyegetéssel vették erre rá. Az uzsorás azért is beperelte a börtönt, mert a cellában nem volt elfalazva a vécé, és így mindenki nézhette, ahogy a dolgát végzi. A bíróság szerint emiatt jár neki 450 ezer forintos kártérítés, amit az uzsorás nagyon kevésnek tart, ezért fellebbezett az ítélet ellen. Tízmilliót akar. 

Szalai Tímea, a BVOP sajtóiroda osztályvezetője a lapnak azt mondta, a büntetés-végrehajtási intézetek túlnyomó része a 19. század végén épült, ezért már az épületek karbantartása is jelentős forrásokat emészt fel. Dolgozak a zárkák illemhelyeinek leválasztásán, lefalazásán is, van, ahol a függönnyel tudják megoldani a dolgot.

Gyimesi Lászlót zsarolás, csalás, hamis vád, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység és magánokirat hamisítása miatt ítélte el a bíróság 8 év 10 hónap börtönre. Tizenkét éven át adott kisebb-nagyobb kölcsönöket, adósait pedig folyamatosan fenyegette. Volt, akinek a 20 ezer forintos adóssága 4,5 milliósra dagadt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik