Közélet

Diszkóhalál Budapesten: rejtély, mi okozta a tragédiát

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 09. 01. 08:28

Egyelőre vizsgálják, hogy váratlan szívhalál vagy drogfogyasztás áll-e a történtek hátterében.

Olivér a barátaival a Dunához közel szórakozott szombaton, a Hajógyári-sziget északi részén, amikor hirtelen rosszul lett. A Blikk azt írja, a mentők többször próbálták újraéleszteni, de hiába. A CityMatiné szervezői azonnal lefújták a rendezvényt.

A fiú legjobb barátjának édesanyja a Facebookon egyebek mellett azt írta Olivérről, hogy „áldott jólelkű, akihez bárki fordulhatott segítségért, aki imádta a barátait”. A CityMatiné Facebook-oldalán számos ismerőse, barátja is lerótta kegyeletét. A fiú saját oldalára valószínűleg édesapja írta vasárnap: „Számomra a holnap elveszett. Vigyázzatok magatokra! ): Papi.”

A CityMatiné egyik törzsvendége azt mondta, az ilyen bulik nem a drogokról szólnak, baráti társaságok verbuválódnak össze, fröccsöt és sört isznak, beszélgetnek és élvezik a zenét. A rendezvény szervezői a lapnak elmondták, nagyon megrendítették őket a történtek, értetlenül állnak az eset előtt.

Azt, hogy mi okozta Olivér halálát, az igazságügyi boncolás deríti majd ki. Így egyelőre nem tudni, hogy beteg volt-e vagy valamilyen dizájnerdrog végzett vele. A rendőrség közigazgatási eljárást indított.

A váratlan szívhalál

Amerikában az ilyen tragikus módon elhunyt sportolók 90%-a férfi, és háromévente hal meg egy sportoló ily módon. Az átlagéletkoruk 17,5 év, a sportolók kétharmada vagy kosárlabdázó, vagy amerikaifutball-játékos.

Javarészt 35 évesnél fiatalabbak közül szedi áldozatait ez a halálozási ok. Világszerte 200 000 sportoló hal meg szívelégtelenség következtében.

Az esetek negyedében genetikai szívrendellenesség áll a hirtelen halál mögött. 20%-ban pedig az úgy nevezett commotio cordis, amikor egy egészséges szívű sportoló szíve egyszerűen leáll.

Mégpedig egy mellkasra mért ütés miatt, amely kihat a szívdobogás mechanizmusára (érdekesség: a fiatalabbak azért veszélyeztetettebbek ez utóbbi halálozás kapcsán, mert a bordájuk rugalmas, továbbadja a lökést a szívnek, míg az idősebbeké kemény, inkább eltörik – de megmenti a gazdája életét…)

Így lehet meghalni akár egy barátságos mellkasi veregetés folytán is…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.