Közélet

Nőügy miatt vertek halálra egy férfit a fővárosban

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 08. 22. 09:59

Az áldozat képtelen volt védekezni, ismerőse mégis legalább tízszer lesújtott fejére egy asztallábbal.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják azt a 42 éves férfit, aki tavaly márciusban, a vita hevében halálra verte ismerősét egy asztallábbal. Ha bűnösnek találják, tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

A Fővárosi Főügyészségség pénteken részleteket közölt a csaknem másfél évvel ezelőtt történt bűncselekményről. Eszerint a két férfi között egy nő miatt mérgesedett el a viszony, vagy ahogy fogalmaznak, “az ugyanazon nőhöz fűződő kapcsolatukból adódó konfliktus okán”. Emiatt többször is veszekedés robbant ki közöttük.

A két férfi a tragédia idején egy IV. kerületi lakásban vitatkozott, ahol az áldozat aznap többször is megjelent. Éjfél körül a vádlott észrevette, hogy ismét “vendége” van, aki kezében egy fadarabbal érkezett. Ekkor felkapott egy asztallábat, amelyet egyébként – önvédelmi célból –  rendszeresen magánál hordott.

Az ittas áldozat belépett a lakásba, ahol először hangos szóváltás, majd dulakodás alakult ki közte és a szintén ittas haragosa között. Verekedés közben a hívatlanul beállító férfi a faléccel egyszer, kis erővel megütötte ellenfelét a homlokán. Erre válaszul a másik férfi is lesújtott, ám ő olyan erővel, hogy ismerőse elveszette az eszméletét és a földre zuhant.

A vádlott ekkor – a már védekezésre képtelen állapotban levő – férfit az asztallábbal még legalább tízszer nagy erővel megütötte. Az áldozat a helyszínen belehalt sérüléseibe.

 

Mi van a háttérben?

Két férfi öli egymást egy nőért – a szaporodásért folyó küzdelem bármilyen barbárnak tűnik, az állatvilágban genetikai alapú jelenség.

Minden olyan szaporodás esetén, ahol a hím és a nőstény, két különböző sejtje olvad össze, s amikor a szaporodás eltérő „odaadást”, befektetést követel meg a felektől (azaz pl. a rengeteg hímivarsejtre csak egy női ivarsejt marad), küzdelem alakul ki. A küzdelem vagy szelekció lehet az azonos neműek közti, vagy a hím-nőstény közti harc. Az emlősöknél általában a hím tesz bele kevesebbet a szaporodásba: minél több helyre akarja szétszórni a genetikai üzenetét, verseng a többi hímmel, míg a nőstény, akit a terhesség és az utódgondozás is terhel inkább választ, válogat. (A mormon tücsöknél fordított a helyzet, a hím egy óriási, proteinben gazdag „bonbonban” nyújtja át a hímivarsejtet a sok petével rendelkező nősténynek, amely ezt megeszi. Mivel itt a hímivarsejt száma limitált, a nők versengenek a férfi tücsökért.)

A szexuális versengés fajtái közt van az aktus előtti és utáni fajta, utóbbi az oroszlánok sajnálatos gyakorlata is, amikor a hím megöli az előző hímtől született kisoroszlánokat… És a hímek sem csak az összecsapásban tudnak küzdeni egymással: van gyorsasági szelekció (aki korábban fedezi fel a nőstényeket, azé a pálya), és kitartásos (aki a legtovább tud szexuálisan aktív maradni, az viszi el a genetikai pálmát).

A hímek harca az állatoknál ritkán végződik halállal, de az elefántfóka vagy a mongol futóegér hímjeinek összecsapása sokszor torkollik ide.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.