Közélet

Ápolónő miatt fulladhatott meg egy beteg Hevesben

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 08. 19. 10:12

A beteg csak pépes ételt ehetett volna, azt is csak felügyelet mellett. Egy fél szilva akadt a torkán.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége – emiatt állítanak bíróság elé egy ápolónőt Heves megyében. A 47 éves, a történtek idején a recski idősek otthonában dolgozó nő ellen az ügyészség vádat emelt, miután egy beteg meghalt, vélhetően a mulasztása miatt.

A megyei főügyészség közlése szerint az ápolónő teendői közé tartozott – az osztályvezető nővér vagy szakápoló utasításai alapján – az egyéni gondozási feladatok ellátása, egyebek mellett a „kulturált étkezés feltételeinek biztosítása” és a segítségnyújtás az étkeztetéseknél. A vádlott tavaly, július végén egy 62 éves beteget látott el, aki már nyolc éve volt az otthon lakója. Ápoltja önellátásra már egyáltalán nem volt képes, mozgási és táplálkozási szempontból teljes ellátásra szorult, kezeit, végtagjait nehezen mozgatta, ráadásul a nyelési reflexe is minimális volt.

Az otthonban aznap kenyér és szilva volt a reggeli. A gyümölcsöt a nővér – az orvos szigorú előírása szerint – csak pépesítve szolgálhatta volna fel, és végig a beteg mellette kellett volna lennie. Az ápolónő nem tartotta be ezeket a szabályokat, a szilvát és a kenyeret az asszony elé rakta, majd magára hagyta a őt. A nő a szilvát felezve a szájába vette és lenyelte, a gyümölcs azonban a torkán akadt és megfulladt.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott szakmai szabályszegései és haláleset között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg, ezért indítványozták, hogy a bíróság a nővért tiltsa el a foglalkozása gyakorlásától, és sújtsa felfüggesztett pénzbüntetéssel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Gyula, 2012. január 19.
A gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház egyik munkatársa egy beteg sugárkezelését készíti elő az onkológiai osztályon. A kórház - holtversenyben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinikájával - második helyen végzett a HáziPatika.com által meghirdetett Az év kórháza szavazáson.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.