Közélet

Pisztollyal fenyegetett egy határőr egy cserkészt, mert lefényképezte

A nyári kiránduláson lévő cserkészcsapat tagjait több órán át tartották fogva, és egyikük fejéhez csőre töltött fegyvert fogtak. Egy fénykép miatt.

Az amerikai Iowa államban lévő cserkészcsapat tagjai Kanadából akartak belépni Alaszkába, amikor első kézből szereztek tudomást arról, milyen az, amikor a rendvédelmi szervezetek tagjai mindenek felett állónak képzelik magukat. A csapat vezetője az iowai KCCI-TV-nek elmondta: a határátlépés alatt minden rendben ment, egészen addig a pillanatig, amikor az egyik cserkész lefényképezte a határátkelőt, és velük foglalkozó határőrt.

A szövetségi határőrszolgálat embere ekkor ugyanis dühbe gurult, elvette a fiataltól a kamerát, kijelentve, hogy törvénytelenül készített róla fotót, majd letartóztatással és tíz évig tartó börtönbüntetéssel fenyegette meg a kamaszt. Valamint elkezdte átkutatni a kisbuszt, amivel utaztak, és mindenkit őrizetbe vett az utasok közül.

A cserkészeket vezető Jim Fox elmondása szerint ekkor történt, hogy a határőr előkapta a fegyverét, és a csőre töltött pisztoly egyenesen az egyik cserkész fejéhez tartotta, miközben a fiatal a kisbuszból pakolta ki a csomagokat. Végül senki sem sérült meg, és a 17 cserkész és az őket kísérő három önkéntes négy órával később szabadon távozhatott.

A reason.com az esettel kapcsolatban idézte az ACLU amerikai jogvédő szervezet fotósoknak készített útmutatását, amelyben kijelentik, hogy az Egyesült Államokban bármikor szabadon le lehet fényképezni közterületről látható dolgokat – legyen az bármilyen épület, vagy éppen közfeladatot ellátó rendőrök vagy más kormányzati ügynökök, mint például egy határőr. Ez alkotmányos joga mindenkinek. Az ACLU ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy ennek ellenére a rendvédelmi szervezetek tagjai rendszeresen szokták zaklatják azokat, akik lefényképezik őket munka közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik