Közélet

Felfüggesztették a lopáson ért bírónő mentelmi jogát

Körömlakkot, parfümöt, fogkefét lopott. A nő a romagyilkosságok bírói tanácsának egyik tagja volt.

Minden akadály elhárult az ügyészek elől, hogy lopással gyanúsítsák meg a romagyilkosságok bírói tanácsának egyik hölgy tagját. A bírónőnek Áder János felfüggesztette a mentelmi jogát – tudta meg a Bors. Az említett ügyben a köztársasági elnök úr július 11-én felfüggesztette az érintett bírónő mentelmi jogát – nyilatkozta a lapnak Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A bírónő körömlakkot, fogkefét és parfümöt lopott a kamerafelvételek tanúsága szerint egy drogériából, tavaly decemberben érték tetten. A kollégái által nagyra becsült, kifejezetten jó képességű jogásznak tartott nőről kiderült, korábban már kétszer is elcsent különböző, kisebb értékű árucikkeket. A lopott tárgyak értéke azonban egyszer sem érte el az 50 ezer forintot.

Addig, amíg mentelmi jog véd egy bírót, nem hallgathatják ki gyanúsítottként. A lap információi szerint az ügyben a KNYF illetékes ügyészei tanúkat már kihallgattak, látták a kamerafelvételeket. De csak mostantól, a mentelmi joga felfüggesztése után hajthatnak végre bármilyen nyomozati cselekményt. Üzletszerűen elkövetett lopás vétségéért egyébként 2 év szabadságvesztés szabható ki. De egy bíró esetében azt is tartalmazhatja az ítélet, hogy soha többet nem gyakorolhatja a hivatását. Az üzletszerűséget az indokolja, ha többször lopott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik