Közélet

Tizenhat rendőr sérült meg az Andrássy úti tűzben

Az érintett egyenruhások segélyt kapnak. A gyanúsítottak közben panasszal éltek.

Már jól vannak azok a rendőrök, akik kedden, mentés közben sérültek meg az Andrássy úton. Hazaengedték őket – közölte a rendőrség hozzátéve, az érintett kollégáik segélyt kapnak.

A korábbi hírek négy sérült egyenruhást említettek, ám az ORFK tájékoztatásából kiderül, összesen tizenhat rendőrt kellett ellátni. Közülük tizenöten – a Készenléti Rendőrség tizenegy, valamint a BRFK négy embere – füstmérgezést szenvedett, míg egy – ugyancsak a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó – egyenruhást a helyszínen látták el, miután megsérült az ujja.

police.hu

Panasszal éltek a gyanúsítottak

A rendőrség egy másik közleményben tudatta azt is, a tűz előidézésse miatt őrizetbe vett férfiak – bár érdemi vallomást tettek – panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Hogy a két érintett mit mondott, a BRFK nem ad tájékoztatást. Tudatták azt is, hogy indítványozzák a harmincas éveiben járó férfi előzetes letartóztatását nagy vagy azt meghaladó kárt okozó gondatlan közveszély okozása miatt. 

Javában tart a munka

Közben a tűz kapcsán a katasztrófavédelem közölte, vélhetően valamikor a délutáni órákban kezdik meg a veszélyes és kilógó elemek eltávolítását a palotaépület harmadik emeletéről. Az itt pusztító tűz a harmadik és a második emelet közötti födémet több helyen megrongálta, átégette, ezért van szükség statikus szakvéleményére is, aki délelőtt óta még mindig vizsgálja az ingatlan állapotát. Majd csak a veszélyes elemek eltávolítása után, a statikus belegyezésével mehetnek vissza az emberek az alsóbb szintek épen maradt lakásaiba az értékeikért.

Időközben megszólalt a VI. kerület volt műemléki felügyelője is.  Tahi-Tóth Ilona az MTI-nek azt mondta, ártott az épületnek, hogy félbeszakadt a felújítás, de a folytatást hatósági eszközökkel nem lehetett kikényszeríteni.    A szakember közölte: a Kodály körönd páratlan oldalán álló két épület 2009-ben kapott műemléki státust, védettséget, ám a szükséges felújítás előre látható költségei tetemesnek tűntek.


Így lángolt az épület belülről

Továbbra is terelés

A rendőrség a forgalmat a helyszín környékén továbbra is tereli, a kiköltöztetett lakók vagyonbiztonságának érdekében a szükséges intézkedéseket megtette.

Olvasói sztorik