Közélet

Óriási tűz az Andrássy úton

Több mint száz tűzoltó, hatalmas lángok, kiürítés és útzár a belvárosban. Két embert őrizetbe vettek, négy rendőr megsérült.

Luxusból lett életveszély

Korábbi riportunk a palotáról

Teljesen leégett egy épület teteje Budapesten, az Andrássy úton, a Kodály körönd szomszédságában kedden. A tetőtér 100 négyzetméteren lángolt. A tüzet este kilenc után sikerült eloltani.

A tűzoltók folyamatosan vonulnak be a helyszínről, illetve érkezik a helyükre a váltás. Most utómunkálatokat és tűzvizsgálatot végeznek, a munkálatok várhatóan az éjszakába nyúlóan zajlanak majd – közölte a katasztrófavédelem.

Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese a Hír24-nek elmondta, hogy a mentők hat járművel mentek a helyszínre. Három könnyű sérült van, őket a helyszínen ellátták. Négy rendőr könnyebb égési sérüléseket, illetve füstmérgezést szenvedett, őket a Honvédkórházba szállították.

Nézze meg

a Hír24 Híradó helyszíni tudósítását is!

A katasztrófavédelem kora esti, legfrissebb adatai szerint összesen 28 járművel vonultak a helyszínre, és 107 tűzoltó dolgozott az oltáson.

FRISS 4:

A Hír24 úgy értesült, hogy életveszélyessé nyilvánították az épületet, ez azzal jár, hogy az ott lakók már csak a felújítás után tehetik majd be újra a lábukat. Most már minden olyan területhez hozzáférnek a tűzoltók az épületben, ahol még van tűz. Úgy tudjuk, egyelőre tizenöt lakó vár arra, hogy éjszakára elhelyezést kapjanak.

FRISS 3:

Háromnegyed nyolc után még mindig tart az oltás. A 2400 négyzetméteres padlástér teljes egészében égett, tizennégy vízsugárral oltottak. Több ablak mögött még ég a tűz a harmadik emeleten, de gondot okoz, hogy életveszélyes felettük a födém, így nem férnek oda a tűzoltók. Az épület többi részén már az oltás utómunkálatai tartanak. A házba bejelentett 112 lakó közül eddig harmincan jelezték, hogy nincs hol aludniuk – közölte Hassay Zsófia kerületi polgármester a HVG.hu-val. Őket egy iskolában és egy kulturális intézményben helyezik el. Hassay úgy tudja, hogy kátrányos szigetelést végeztek a tetőn.

FRISS 2:

Újabb épületre terjed át a tűz: a Felső Erdősor utcában lévő iskola tetőszerkezetére terjedtek át a lángok. A gerendák égtek, a lángokat rövid időn belül egy vízsugárral fékezték meg. A katasztrófavédelem közölte azt is, hogy az intézmény melletti épület lapos tetejéről is elkezdik oltani az Andrássy úti épületet.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság az eset kapcsán arról tájékoztatott, hogy délután öt óra körül őrizetbe vettek két embert: egy 36 és egy 37 éves férfit, őket gyanúsítják a tűz előidézésével. Kihallgatásuk után mindketten őrizetbe kerültek, közveszély okozása miatt indult eljárás ellenük. Úgy tudjuk, hogy két munkás, akik a tetőn dolgoztak.

FRISS:

A lángokat sikerült körülhatárolni. A tűz egy rövid időre átterjed egy szomszédos Szív utcai épületre, ám egy vízágyúval sikerült megfékezniük a lángokat. Jelenleg száz tűzoltó dolgozik a helyszínen, a főváros minden egységére szükség van, ezért Budapest védelmére Pest megyéből érkeztek tűzoltók. Egy váci egység a VIII. kerületbe, egy szigetszentmiklósi egység pedig a XXII. kerületbe ment – közölte a katasztatrófavédelem.


Fotó: Zsiga Bea

A katasztrófavédelem korábban közölte, a lángok gyorsan terjedtek a tagolt tetőszerkezetben, a tetőtérből egy gázpalackot is lehoztak. A helyszínre nagy erőkkel vonultak a tűzoltók, emelőkosaras jármű is vonult a helyszínre.

A legmagasabb riasztási fokozat lépett életbe. A füstöt fél Budapestről látni.Időközben teljes szélességében lezárták az Andrássy utat a Kodály köröndnél. Az oltáson 55 tűzoltó dolgozott, ám további egységeket is riasztottak. Jelneleg 80-an igyekeznek megfékezni a lángokat.

Az oltást az épületen belülről illetve kívülről, emelőkosaras járművekről is végzik. A házat és környékét kiürítették. Két tűzoltóraj járta a lakásokat és kísérte ki a lakókat, a szomszédos épületben pedig a rendőrség tette ugyanezt.


Fotó: Csurka Gábor

A katasztrófavédelem utolsó tájékoztatása szerint immárteljes terjedelmében ég a több mint ezer négyzetméteres, három emeletes lakóház tetőszerkezete az Andrássy úton, illetve a tűz a harmadik szintre is átterjedt.


Fotó: Somogyi Zoltán

Időközben tűzoltókat riasztottak a 3-as metróhoz is, füst miatt állították le a szerelvényeket a Nyugatinál. A katasztrófavédelem korábban arról tájékoztatott, hogy a Kőbánya-Kispest felé vezető alagútban füstölt valami, ezért a tűzoltók porral oltó készülékekkel vizsgálták át az alagutat és keresték a füstölés okát. Időközben kiderült, tűz is volt. Az egyik egység a Nyugati pályaudvar, a másik a Lehel tér állomás felől indult el gyalogosan, az alagútban pedig körülbelül két tenyérnyi helyen égő olajat, olajsarat találtak. 

Olvasói sztorik