Közélet

Videón a szombathelyi újszülöttrablók

A gyanúsítottak papírral takarták arcukat a bíróságon, ahol előzetes letartóztatásukról döntöttek.

Elrendelte a bíróság annak a két embernek az előzetes letartóztatását, akik kicsempésztek a szombathelyi Markusovszky kórházból egy egynapos kislányt – közölte péntek délután a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség által közzétett felvételen látható, ahogy elvezetik a gyanúsítottakat. Arcukat mindketten papírlappal takarták.

Ahogy arról beszámoltunk, a babát szerda délután vitte el a kórházból egy 38 éves nő és 31 éves unokaöccse. Az intézményben tudtak személyleírást adni róluk, így az egyenruhások egy órán belül megtalálták a párost egy lakásban, velük volt a kicsi is. A jelek szerint a kislányt meg akarták tartani, pontosabban az asszony, ugyanis mindenük megvolt, ami egy baba ellátásához szükséges, például ruhák, pelenka, cumisüvegek. A nő már öt fiút szólt, és terhes volt a hatodik gyermekével, ám tavasszal elvetélt. Vélhetően ez lehetett a motiváció. A Blikk pénteken arról írt, a nő nagyon vágyhatott egy lányra, ám a megyei rendőrfőkapitány csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, a picit a jelenlegi adatok szerint véletlenszerűen választották ki, nem számított a baba neme.

Az eset kapcsán Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár pénteken közölte, soron kívüli vizsgálatot rendelt el az újszülött osztályokon. Az államtitkár csütörtökön döntött erről. A vizsgálat az intézmények őrzés-védelmére, biztonsági rendszereinek működésére terjed ki. Zombor személyes látogatásokat is tesz majd az érintett kórházakba.

Olvasói sztorik