Közélet

Felmentették a brutális gyilkossággal vádolt miskolci masszőrnőt

Az idős áldozatot félholtra verték, megtaposták, majd egy zsinórral megfojtották. Testét gyilkosa zsákba tette és egy ajtó előtt lerakta.

A Miskolci Törvényszék csütörtökön, első fokon felmentette az emberölés vádja alól azt a nőt, aki a vád szerint 2011. augusztus 31-én egy miskolci szépségstúdióban megölte szomszédját, egy  86 éves asszonyt. A vita egy reklámtábla kihelyezése miatt pattant ki.

Az idős nőt testszerte bántalmazták, kis-közepes erővel ütlegelték, a vád szerint az 53 éves masszőrnő vagy közepes erővel rátérdelt áldozata bordáira, vagy megtaposta őt. Az asszony halálát mégsem ez okozta: egy vékony zsinórt kétszer körbetekertek a nyakán, majd megszorították azt, minimum közepes erővel.

Az ügyészség szerint a masszőrnő bűnösségét bizonyítja az is, hogy aznap délután vásárolt egy takarófóliát és  ragasztószalagot. Az áldozat testét ugyanis becsomagolták, így tették le a lépcsőházban lévő egyik iroda ajtaja elé.

A törvényszék – a lefolytatott bizonyítás alapján – csütörtökií téletében kimondta, hogy kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani, hogy a vádlott követte el a bűncselekményt, ezért bizonyítottság hiányában felmentette a nőt.

A vádlott és védője természetesen tudomásul vette azt ítéletet, ám a vád fellebbezett, vagyis az ügy másodfokon folytatódik.  

„Már nem ülünk le munka után egy sör mellett megbeszélni a problémákat”

A gyilkosságok-öngyilkosságok száma enyhén nő, stagnál Magyarországon, viszont az elkövetés kegyetlensége évről évre nő. Mi állhat ennek a hátterében? Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint ennek több oka van, egyfelől külsők (hidegfront idején több erőszakos cselekmény történik, mint melegfrontkor), másfelől strukturálisak, szerkezetiek: egyre kevesebb olyan közösség van, ahol az ember levezetheti az indulatait, ahol megbeszélhet dolgokat – tán ezért is van annyi dühödt, frusztrált, megkeseredett kommentelő a magyar interneten.

Régebben a munka után többször beszéltük ki a dolgokat, ma lehuppanunk a tévé, számítógép elé, nem jön ki a feszültség rendesen. Ráadásul a gyilkosok-öngyilkosok, családirtók szinte mindig adnak valami jelet a külvilágnak, hogy bajban vannak (elkövetnek valami feltűnő dolgot, ez a cry for help-, azaz segítségkiáltás-effektus), amit a környezetnek értenie kéne, és reagálnia rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik