Közélet

30 milliós házat húzott ki az örökösök alól egy kecskeméti ügyvéd

Az egyik átvert férfi Magyarországra látogatott, akkor szembesült vele, hogy az édesanyjától örökölt ingatlan már másé.

Az ügyészség egyebek mellett jelentős kárt okozó csalás miatt emelt vádat egy kecskeméti ügyvéd és négy társa ellen, akik eladták három amerikai férfi örökölt házát. A társaság szabadlábon várja a tárgyalást.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a magyar származású, de Amerikában élő testvéreket az ügyvéd 2008-ban környékezte meg, e-mailben próbálta felvenni velük a kapcsolatot és felajánlotta nekik, hogy segít a ház eladásában. Mivel választ nem kapott, úgy döntött, ő akkor is megszerzi az ingatlant,  pontosabban azt a több tízmillió forintot, amennyiért el lehet adni.

Hogy elérje célját, 2009 augusztusában a tulajdonosok tudta nélkül létrehozott egy fiktív, de a nevében a külföldiekhez kötődő gazdasági társaságot, melyet a cégbíróság be is jegyzett. A vádlott és társai a kiszemelt házat úgynevezett apportként bevitték a cégükbe, a társasági szerződést, valamint a cégalapításhoz és az ingatlan apportálásához szükséges egyéb iratokat az ügyvéd kérésére a háztulajdonosok helyett két férfi – az ügyvéd ismerősei írták alá – akik az ügy negyed- és ötödrendű vádlottjai. A fiktív cégnek a bankszámla nyitásához és az ingatlan megszerzéséhez szüksége volt „stróman” ügyvezetőre is, aki személyesen el tud járni a cég nevében. Erre a feladatra az ügyvéd először az egyik volt ügyfelét – a harmadrendű vádlottat – szemelte ki, aki 50 ezer forintért el is vállalta, hogy papíron igazgatja a céget. Később az ügyvéd fia – a másodrendű vádlott – töltötte be ezt a szerepet apja kérésére.

A cégbíróság a valótlan adatok alapján mindkét „ügyvezetőt” bejegyezte a cégnyilvántartásba. Az előkészületek után az apa irányításával a másodrendű vádlott 2011. május 26-án az amerikaiak házát 22 millió forintért eladta egy jóhiszeműen eljáró, a csalásról mit sem sejtő kecskeméti cégnek. A vevő tulajdonjoga így be is került az ingatlannyilvántartásba.

Az egyik valódi tulajdonos 2012 áprilisában Magyarországra látogatott, ekkor szembesült azzal, hogy az édesanyjuktól örökölt ház már másé. Az eladósodott ügyvéd a csalással szerzett milliókat részben felélte, részben pedig egy korábbi hitelének törlesztésére fordította. A testvéreket – a csalás miatt az ingatlan forgalmi értékének megfelelő – összesen 29 millió 200 ezer forint kár érte, amely nem térült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik