Közélet

Kutyafalka ölt Nagyhegyesen – felfüggesztettel megúszta a gazda

Az áldozatnak esélye sem volt, nyolc nagytestű eb vetette rá magát. A környékbeliek rettegtek a férfi kutyáitól.

Döntött a Debreceni Törvényszék – első fokon – annak a férfinak a büntetéséről, akinek nyolc kutyája 2010 őszén támadt rá tanyaszomszédjára Nagyhegyesen.

A 67 éves áldozatnak esélye sem volt a nagytestű, falkában támadó házőrzőkkel szemben, három nappal azután, hogy kórházba került, meghalt.

A vádlottat a bíróság most gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt marasztalta el. Két év fogházat kapott, büntetését öt évre felfüggesztették. A bíróság emellett kötelezte a férfit 750 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

Megszámlálhatatlan harapás

A bizonyítást nehezítette, hogy az eset egyetlen szemtanúja az áldozat volt. A törvényszék így 39 tanút hallgatott ki, 9 szakértő kért fel, számos okiratot kért be és – a helyszíni bizonyítás rekonstruálása miatt – helyszíni tárgyalást is tartott. ezalatt kétséget kizáró módon megállapították, hogy a vádlott állításával ellentétben az áldozat nem ment be a kutyák által őrzött tanyára, hanem az ebek a kerítésen kívül támadták meg. Ruhájának foszlányait, sapkáját, pénztárcáját ugyanis a kerítésen kívül találták meg. A kutyák a támadás hevében vonszolták be az udvarra a sérültet, akire sokkos állapotban 10-15 perccel később a vádlott talált rá. Mentő, majd mentőhelikopter jött a helyszínre. Az áldozat testét megszámlálhatatlan harapás borította.

Öt komondor, három labrador-kuvasz

A törvényszék Mocsáry Eszter vezette büntetőtanácsa megállapította: a tragédiát megelőző években többen is bejelentést tettek, és „veszélyeztetés kutyával” szabálysértés miatt a nagyhegyesi és a hajdúszoboszlói jegyző is figyelmeztette a vádlottat. A gázszolgáltató is intézkedést kezdeményezett a kóborló, támadásra hajlamos kutyák miatt, a társaság olyannyira veszélyesnek ítélte meg a helyzetet, hogy dolgozóit ultrahangos kutyariasztóval látta el. Az öt komondortól és a három labrador-kuvasz keveréktől a környékbeliek mellett az áldozat is félt, a férfit korábban is többször körbevette a falka, még az autóját is megrágták. Sokaknak panaszkodott erről, de a jó szomszédi viszony miatt nem tette szóvá, védekezésképpen egy láncos botot tartott magánál.

A vádlott a jegyzői figyelmeztetések után ugyan egy két méter magas kerítéssel körbevette otthonát, ám a kutyák ezután is kijártak a tanyáról. A támadás napján, miközben a vádlott a közelben szalmabálákat rakodott, a házőrzők szintén kijutottak a nagykapun. A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott tisztában volt a veszéllyel, de nem volt körültekintő, a nyolc házőrző elzárásáról, felügyeletéről nem gondoskodott. A korábbi figyelmeztetések miatt pedig tudnia kellett, hogy hanyagságával az arra haladó emberek testi épségét, életét veszélyezteti.

Másodfokon folytatódik

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a védő felmentésért fellebbezett, a vádlott pedig három nap gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik