Közélet

Enyhítették Hunvald büntetését

A Kúrián folytatott eljárásban az ügyész a felmentő rendelkezések megváltoztatását és a büntetés súlyosítását kérte.

Harmadfokú döntés született kedden Gál György és társai, köztük Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, Erzsébetváros egykori polgármestere ellen indított, erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben. Az ítélet szerint Hunvald egy évet kapott, melynek már háromszorosát töltötte rács mögött, Gált nyolc évvel sújtották, a volt szocialista képviselő, Szabó Zoltánra pedig négy hónapot szabtak ki egy évre felfüggesztve.

A Kúria végzésében elkülönítette azokat a vádpontokat, amelyekben Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselőt, egykori erzsébetvárosi polgármestert hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség. A politikus védője kedden újságíróknak elmondta: bizonyos vádpontokat különítettek el, amelyekben az erzsébetvárosi önkormányzat ellen elkövetett hűtlen kezeléssel vádolták a volt polgármestert. Ennek az az oka, hogy két büntetőeljárás folyik az ügyészség megfontolása miatt. Hunvald György ellen két büntetőeljárás folyik egy bűncselekmény miatt. Ez tarthatatlan helyzet – jelentette Sebes Péter, a volt politikus védője. Mint kifejtette, a Kúria ezeket a részcselekményeket elkülönítette, és egységesen egy bűncselekmény miatt egy bíróság fog dönteni, feltehetően ősszel a Fővárosi Törvényszék, ahol a másik büntetőeljárás éppen folyik. Hunvald Györggyel szemben e cselekmények miatt nem lesz ítélet a Kúrián – tette hozzá.

A Kúria hatásköre egyébként  az első- és a másodfokon hozott eltérő döntések felülvizsgálatára terjed ki. Gál György volt szabad demokrata önkormányzati politikus és Hunvald György esetében a kiszabott szabadságvesztésben nem volt eltérés, előbbit nyolc és fél évre, utóbbit másfél évre ítélték. A volt polgármestert a Szegedi Ítélőtábla több vádpontban felmentette, illetve olyan részcselekményekben, amelyekben korábban nem ítélték el, bűnösnek mondta ki őket. A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket.

A vádirat három ügycsoportban rögzítette azokat a bűncselekményeket, amelyek az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald György hivatali idejében, 2003 és 2009 között történtek: több százmilliós ingatlanpanama, fiktív tanácsadói szerződések és több százezer forintos tanácsadói díjakkal okozott több tízmilliós visszaélés. Az eredetileg tizenhárom vádlott közül hatan állnak a Kúria előtt, és közülük négyet ítélt letöltendő börtönre a bíróság.

Hunvald György bűnösségét az elsőfokú bíróság elsősorban a tanácsadói szerződések és a bérlakások kiutalása miatti jogsértésekben állapította meg. Gál György súlyos büntetésére az ingatlanpanama adott alapot, Hunvaldot felmentették e vádak alól.

A törvényszék Gál Györgyöt a kenőpénz összegének megfelelően 366 millió forintos vagyonelkobzásra és az önkormányzat sok százmilliós jogi igényéből 230 millió forint, Hunvald Györgyöt pedig 21 millió forint megfizetésére kötelezték. A másodfok több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedett, egyes felmentések helyett kimondta a bűnösséget, egyes elmarasztaló döntéseket pedig felmentésre változtatott.

A Kúrián folytatott eljárásban az ügyész a felmentő rendelkezések megváltoztatását és a büntetés súlyosítását kérte. A védők felmentésért és enyhítésért folyamodtak, illetve egyes cselekmények hatályon kívül helyezését és új eljárást vagy az adott ügycsoport elkülönítését és a másik eljáráshoz egyesítését kérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik