Közélet

Barlangot találtak egy beomlott budai út alatt

Jelenleg barlangi mentők igyekeznek kideríteni, veszélyben vannak-e a környező épületek.

Barlangot találtak Budapesten szombat délután, miközben csatornázási munkálatok zajlottak a kerületi Törökvész utcában. Mindez a Ferenchegyi út kereszteződésénél történt, az utat emiatt lezárták.

A föld alatti területet átvizsgálásához a barlangi mentőket kértek a helyszínre, hogy kiderítsék, jelent-e ez a felfedezés bármilyen veszélyt a környező épületekre – közölte a katasztrófavédelemtől.

Adamkó Péter, barlangkutató a Hír24-nek azt mondta,az út kellős közepén, öt méter mélyen találtak rá a barlangi teremre, amely körülbelül két és fél méter magas és nagyjából 4-5 négyzetméter alapterületű. Szakember közölte, a most felfedezett rész a Ferenc-hegyi-barlanghoz tartozik, annak egy nem ismert felszínközeli járata, amelyet 1933-ban, szintén csatornázási munkálatok közben fedeztek fel. A forgalom egyébként azóta megindult, de a barlangkutatók a későbbiekben tovább folytatják a terület átvizsgálását, mert úgy vélik, van folytatása, mindkét oldalról érezni a huzatot.

Adamkó Péter nem lepődött meg a felfedezésen, elmondása szerint Buda bizonyos részein bármikor előfordulhat, hogy barlangra bukkannak. A most felfedezett barlangrészről pedig elmondta, nem veszélyezteti a környező házakat.

A szakember hozzáfűzte, ezeket a területek nem betemethetők, hiszen természeti értéket képviselnek.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik