Közélet

Sebésze miatt kerülthetett intenzívre Dunaújváros alpolgármestere

Szepesi Attila tüdőembóliával került kórházba egy zsírcsomó eltávolítása után.

Háromszázezer forintot fizetett egy rutinműtétért egy magánklinikának, végül mégis életveszélyes állapotban került az intenzív osztályra Dunaújváros alpolgármestere. Szepesi Attila kálváriája egy, a combjában keletkezett zsírcsomóval kezdôdött. Jó ismerőséhez, egy országos hírű plasztikai sebészhez fordult segítségért  – írja a Bors.

“A bal combomban keletkezett másfél kilós zsírcsomót április elején távolította el egy másfél órás operáció során. Miután hazamehettem, a seb szétnyílt, két hét múlva újra meg kellett műteni. Az orvos ismét hazabocsátott, ám május elejére a seb elfertőződött, begennyesedett” – mondta a lapnak.

Az orvos neve egy hete is felmerült, akkor egy komlói nő tett ellene feljelentést, mert mellműtétje után staphylococcus-fertőzést kapott. Most az alpolgármester is a rendőrséghez fordul.

Műhibák Magyarországon

Árulkodó és sokatmondó, hogy ma Magyarországon nincs hivatalos statisztikai adat az orvosi műhibák számáról (mígnem Amerikában a hatodik leggyakoribb haláleset a “megelőzhető orvoslási hiba” néven futó műhiba).

A D. A. S. JogSzerviz adatai alapján itthon a leggyakoribb műhibatípusok:
-téves gyógyszer alkalmazása
-diagnosztikai hiba (majd félrekezelés)
-felügyelet elmaradása
-késedelmes ellátás (tulajdonképpen a túl hosszú várólisták is ide tartoznak!)
-műtéttechnikai hiba (betegben felejtett olló, kesztyű, kendő és társai)

A leggyakoribb műhibák a D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint a téves gyógyszer alkalmazása, amikor nem a betegnek rendelték a gyógyszert vagy az adagolást túllépik, a diagnosztikai hiba, a tünetek téves értelmezése, és emiatt a betegség félrekezelése, továbbá a felügyelet elmaradása – az indokolt felügyelet elmaradása, ha emiatt egészségromlás áll fenn.

A leggyakoribb műhibák körébe tartozik még a késedelmes ellátás, amikor a beteg állapotára tekintettel hamarabb kellett volna a szükséges ellátást megkapnia, a műtéttechnikai hiba – olyan felróható hiba a műtét során, amely a beteg egészségromlását idézte elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik