Közélet

Kacsákat akart menteni, két ember halálát okozta

Gondatlanságból elkövetett emberölésért életfogytiglan tartó börtönbüntetésre is számíthat a kanadai nő.

Bűnösnek találta a kanadai bíróság a 25 éves Emma Czornobaj-t, aki még 2010 nyarán autójával megállt egy quebeci autópályán, hogy ne üssön el néhány, az úton átkelni igyekvő kiskacsát. Később elmondta, hogy mivel úgy látta, a fiókák az anyjuk nélkül, magukban vannak, úgy döntött, megmenti őket. Kiszállt a kocsiból, hogy megfogja, és hazavigye az állatokat. Aztán egy pillanat alatt bekövetkezett a tragédia.

Egy az úton, szabályosan haladó motoros túl későn vette észre a sávjában veszteglő személyautót, és hátulról belerohant. A motort vezető, 50 éves Andre Roy, és a mögötte ülő 16 éves lánya, Jesse azonnal életüket vesztették a balesetben.

A bíróság négy nap mérlegelés után, minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta a nőt: bűnös gondatlanságért, halál okozásáért, és motoros jármű veszélyes üzemeltetése miatt is felelnie kell, így letöltendő börtönbüntetésre számíthat – írja a National Post című kanadai lap.

Emma Czornobaj korábban, egyes vádpontokban bűnösnek vallotta volna magát, de visszautasította, hogy börtönbe kelljen majd vonulnia. Ügyvédje úgy gondolta – mivel az ügyre egy sem ragasztható rá a szokásos negatív címkékből, mint amilyen az ittas vezetés, kábítószer használat, utcai versenyzés, vagy a gyorshajtás – a védencét nem ítélhetik minden vádpontért.

A bíróság augusztusra tűzte ki a nő meghallgatását, amikor majd megkapja a tényleges ítéletet. Az ügyész nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen büntetést fog kérni a bírótól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik