Közélet

Droglaborokat számoltak fel Budapesten és Siófokon

A gyanúsítottak "gyorsító" tablettákat és a cigarettabetétnek való anyagot állítottak elő. Hat embert ellen folyik eljárás.

Új pszichoaktív szereket gyártó laborokat derített fel a rendőrség, a “gyorsító” tablettákat és a cigarettabetétnek való anyagot a fővárosban és Siófokon terítették – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője hétfőn Budapesten. Szabó Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendőrség 2013 óta folytat eljárást az ügyben, akkor merült fel a gyanú, hogy egy 22 éves fővárosi fiatal új típusú pszichoaktív szerek előállításával és forgalmazásával foglalkozik. A gyanú szerint a Kínában gyártott vegyületet Anglián és Spanyolországon keresztül csomagküldő szolgálatokkal juttatták be Magyarországra.

Az egyik gyanúsítottat tavaly, október 10-én fogták el, amikor egy XVIII. kerületi áruház parkolójában találkozott a 22 éves fiúval, akitől egy csomagot vett át, amelyben 1,5 kilogramm új pszichoaktív anyag volt. A rendőrök a házkutatás alatt különböző, új pszichoaktív szer előállításához szükséges alapanyagokat és eszközöket foglaltak le, például több tíz kiló fehérmályvalevelet, több brikett, illetve rög növényi masszát és kapszulákat. Akkor azonban még nem volt elegendő bizonyíték a gyanúsítottak letartóztatásához.

A rendőrség a gyanúsítottak szabadlábon hagyása mellett folytatta a nyomozást, és június 12-én Budapesten és Miskolcon fogták el a két gyanúsítottat, miután nyilvánvalóvá vált, hogy folytatták a pszichoaktív szerek előállítását. Négy másik társukat is lefülelték az egyenruhások.

A házkutatások alatta rendőrség felderített két, szintetikus kábítószer és pszichoaktív szer előállítására alkalmas labort, és nagy mennyiségű pszichoaktív szert, számítástechnikai eszközöket, keverőgépet, tablettázógépet foglalt le.  Az ezredes elmondta: akár 150 ezer adag “gyorsítót” és cigarettabetétet is előállíthattak volna a lefoglalt anyagokból a gyanúsítottak, akiknek semmilyen szakképzettségük nincs, ismereteiket az internetről szerezték be.

A rendőrség hat ember ellen folytat eljárást. A két elsőként elkapott gyanúsítottat – mivel a gyanú szerint a saját maguk által előállított pszichoaktív szerekkel kereskedtek is – előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A másik négy gyanúsított, aki továbbértékesítésre szerezte meg az anyagot, szabadlábon védekezhet. A gyanúsítottak egyike Siófokon terítette az anyagot, a többiek pedig a fővárosban.

Az előállított anyag hatásmechanizmusa nem állandó, a reakciók kiszámíthatatlanok, de a vevőknek azt mondták, hogy ugyanazt a bódító, eufórikus hatást lehet velük elérni, mint más szintetikus kábítószerrel – ismertette a főosztályvezető.
A gyanúsítottak a por alakú AB-fubinaca nevű vegyületet feloldották, abban áztatták a fehérmályva levelét, amelyet szárítás után cigarettába tekertek. A pentedron nevű vegyületből pedig “gyorsító tablettákat” lehetett készíteni. A gyanúsítottak a piaci ár – ami 600-800 forint körül mozgott adagonként – harminc százalékáért árulták készítményüket.

A rendőrség vizsgálja, hogy van-e összefüggés az utóbbi időszakban pszichoaktív szerek miatt bekövetkezett rosszullétek és a most lefoglalt szerek között.

Olvasói sztorik