Közélet

Gerendákba rejtett dokumentum buktathatta le a volt polgármestert

Befejeződött a nyomozás Újfehértó egykori polgármesterének – volt fideszes képviselőnek – vesztegetési ügyében, amikor építkezési tenderek elnyeréséhez a családi házhoz kellett ingyenmunkát végezni – írja a Népszabadság.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint befejeződött az ügyészségi nyomozás a hivatali vesztegetéssel gyanúsított T. András volt fideszes országgyűlési képviselő, Újfehértó egykori polgármestere és M. János építési vállalkozó ügyében. Már megtörtént az iratismertetés, így az eljárás vádelőkészítési szakba került, a gyanúsítás ­ellen T. András – aki 2006 és 2010 között volt a Szabolcs megyei város polgármestere és a Fidesz országgyűlési képviselője – nem élt panasszal – derül ki a Népszabadságból.

Polgármesteri időszakában T. András – aki ma már nem közszereplő – a helyi temető felújítására és futballpálya építésre kiírt közbeszerzési eljárás során megállapodott M. Jánossal arról, hogy a cég abban az esetben nyeri meg a tendert, ha a politikus családi házánál ingyen elvégzi a térkövezést, kerítésfestést és egy szerszámos kamra fölépítését.

Az önkormányzat nevében T. András 2008 nyarán kötött szerződést a céggel, majd pár hónappal később a kft. emberei más dolgozók bevonásával el is végezték a kért munkát mintegy másfél millió forint értékben. A korrupcióra úgy derült fény, hogy egy asztalos a vesztegetés dokumentumait a megyei napilap egyik aktuális lapszámával együtt egy nejlonzacskóban beépítette a szerszámoskamra gerendái közé, majd ezt később elmondta a rendőrségen. Az „időkapszulát” a KNYF nyomozói az eljárás során kibontották a falból, és lefoglalták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik