Közélet

Kőbányán gyártották a márkásnak hitt holmikat

Melegítők, pólók, sapkák és papucsok kerültek elő csaknem 2 millió 800 ezer forint értékben.

Egy budapesti gyártelep ellenőrzésekor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei egy komplett hamisító üzemet foglaltak le varrógépekkel, több ezer címkével, szitanyomósablonokkal és kész ruhákkal. Nyomozás indult, ám egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Az ellenőrzéskor a járőrök kiszúrták, hogy egy távol-keleti férfi – amint meglátta őket – az egyik raktár felé indult, hogy bezárja azt. Nem csoda, ugyanis a pénzügyőrök kartondobozokban világmárkák felvarró címkéit, valamint iparjogvédelmi oltalom alatt álló védjeggyel ellátott ruhákat találtak, melyek eredetét a férfi nem tudta igazolni. A raktárból ráadásul előkerültek a hamisításhoz szükséges kellékek is: digitális varrógépek, hímző gépek, valamint négy védett márkajelzés szitanyomó sablonjai.

A járőrök a különféle márkajelzéssel ellátott ruhadarabok silány minősége, rossz minőségű védjegyei láttán megállapították, hogy azok hamisítványok, és valószínűleg helyben gyártották azokat. A raktár átvizsgálása után összesen négy darab varrógépet, 33 darab szitanyomót, 7660 darab hamis felvarró címét, valamint összesen 500 darab, világmárkák védjegyeivel ellátott ruhadarabot foglaltak le, melegítőket, pólókat, sapkákat és papucsokat – csaknem 2 millió 800 ezer forint értékben.

A NAV emberei az ügyet feljelentéssel átadták a NAV pénzügyi nyomozóinak, akik iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indítottak eljárást – tudtuk meg a Nemzeti Adó-és Vámhivataltól.

A maffiával is dacolnak

A kínai hamisítvány fogalom, szinte mindenkinek volt már Adibas, Panascodic, Rebaok márkájú holmija, de a márkahű, ízig-vérig hasonló duplikátok termelésében is élen jár Kína. Roberto Saviano író írja le híres könyvében, a Gomorrában, hogy a nápolyi maffia, a camorra ugyanígy lubickol a hamisítványgyártásban, rengeteg márkás olasz ruhadarab készül kis, Nápoly környéki varrodák tömegeiben, és a camorrának termeli a bevételt. De már ott is feltűntek konkurens kínai cégek, akik megpróbálnak versenyre kelni a camorrával – és a könyv egyik híres jelenetében az egyik mesterszabó jó pénzért elmegy a kínai konkurenciát oktatni, mikor megtelik a hócipője a camorrával. Szóval reszkess, kőbányai alvilág, a kínaiak már a varrodában vannak!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik