Közélet

Milliókat sikkasztott a víz- és csatornadíjból

A Martfűi Városi Víz- és Csatornaműnél dolgozó nő legalább 50 millió és legfeljebb 139,7 millió forinttal - nem számolt el.

Jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a martfűi önkormányzatnál dolgozó nőt, aki milliókat sikkasztott el a fogyasztók által befizetett víz- és csatornadíjból. A táblabíróság sikkasztás bűntettében találta bűnösnek a jelenleg 51 esztendős asszonyt és kimondta, legkorábban a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A korábban büntetlen vádlott a Martfűi Városi Víz- és Csatornaműnél dolgozott adatrögzítő, számlázó munkakörben, majd 2004. január 1-jétől áthelyezték az önkormányzat városgondnokságához, mint pénzügyi előadó. Ő végezte el a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen a víz- és csatornadíjak beszedését, és az ő feladata volt az azokkal kapcsolatos pénzügyi elszámolások elkészítése is.

2007-ben bukott le, de akkor már milliókon volt túl

2007 elején vizsgálatok indultak a számlák ügyében, és kiderült, hogy 2007 januárjában és februárjában 15 fogyasztó 316 ezer forintnyi számláját befizette, azonban ezt nem rögzítették a rendszerben. Ezt követően a vádlottat felfüggesztették állásából, majd 2007 májusában elbocsátották.

Később a martfűi önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozást azonban megszüntették, mert a hatóság szerint nem volt megállapítható, hogy a bűncselekményt a vádlott követte el. Az önkormányzat pótmagánváddal élt, a bíróság pedig kimondta, a vádlott 2003. január 1-jétől 2007. április 14-ig a fogyasztóktól számla ellenében átvett pénz egy részével – legalább 50 millió és legfeljebb 139,7 millió forinttal – nem számolt el, az összeget az önkormányzat számlájára nem fizette be, azzal sajátjaként rendelkezett. Az okozott kár nem térült meg. A vádlott az eljárás során a bűncselekmény elkövetését tagadta.

Hegedűs István tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a büntetés kiszabása során a bíróság figyelembe vette a nagymértékű sértetti közrehatást, hiszen a büntetőügy kapcsán egyértelműn kiderült, a vádlott munkájának ellenőrzésére szinte egyáltalán nem került sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik