Közélet

Kórházban is zaklatott gyerekeket a brit tévés

Eléri az ötszázat azoknak a kiskorúaknak a száma, akiket Jimmy Savile, a brit közmédia három éve elhunyt műsorvezetője bántalmazott szexuálisan.

A Top Of The Pops című népszerű könnyűzenei műsor egykori házigazdája főleg 13 és 15 év közötti gyerekeket molesztált, de legfiatalabb áldozata két éves volt. Az egyik gyermekvédelmi szervezet több, mint ötven bejelentést kapott azóta, hogy tavaly januárban közleményt adtak ki, hogy várják Savile áldozatainak jelentkezését. A legkorábbi eset az 1940-es évek közepén történt.

A gyermekvédelmi szervezet vezetője, Peter Watt a BBC adásában elmondta, hogy a legtöbb eset a BBC irodáiban, kórházakban és a gyermekek otthonaiban történt. Watt hangsúlyozta, hogy a számok gyermekek tönkretett életeit rejtik. Úgy véli, Savile érinthetetlennek gondolta magát.

A műsorvezető az 1980-as évek végén egy civil munkacsoportot vezetett, aminek feladata a broadmoor-i kórház reformja volt. A kórházban szabadon járkált, tizenhat esetről lehet tudni, amikor a kórház lakóit molesztálta. – A betegeknek senki nem hitte volna el, ha azt mondják, hogy szexuálisan bántalmazta őket a műsorvezető, hiszen ő Jimmy savile a tévéből – mondta a kórház egyik korábbi vezető pszichiátere.

A BBC megszólaltatott egy nőt is, aki nem akarta elárulni nevét, de elmondta, hogy Savile tizennégy éves korában a kórházba hívta, hogy énekeljen a betegeknek. – Megfogdosott, megfogta a melleimet, megcsókolt és a számba akarta dugni a nyelvét. Életem legfélelmetesebb élménye volt – mondta a nő.

A kórház jelenlegi üzemeltetője együttérzését fejezte ki az áldozatok felé, de közölték, hogy nem áll módjukban bővebben kommentálni a történteket, amíg nem zárul le az egészségügyi minisztériummal közös nyomozásuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik