Közélet

Agyonlőtt egy kamasz egy taxist, mert kerülőútra vitte

A 16 éves fiatal két lövést eresztett a 47 éves sofőr fejébe, mert „hosszabb úton ment, és megpróbálta lehúzni”.

Legalábbis ezt a magyarázatot adta a pennsylvaniai Scranton rendőrségének a fiú, akit pár órával a taxis megölése után találtak meg a padláson bujkálva – közölte a helyi sajtó. „Ezt teszem azokkal, akik nem hallgatnak rám” – jelentette ki a fiatal, aki a helyi rendőrkapitány jellemzése szerint „mérhetetlen hidegvérrel” gyilkolta meg a 47 éves taxist.

Vincent Darbenzio – aki alig egy hónapja dolgozott a taxiscégnek – pénteken, nagyjából hajnali három órakor vette fel a 16 éves Aazis Richardsont, aki akkor lőtte fejbe kétszer a sofőrt, amikor félreálltak, hogy kiszálljon. Majd miután agyonlőtte, kivette a taxis zsebében található pénzt, ötszáz dollárt, és elsétált. Richardson azt állította, hogy a pénzt otthona közelében a fék közé hajította, de a rendőrök azt nem találták meg.

Aazis Richardons – megölte a taxist, mert szerinte kerülőúton vitte, és megpróbálta lehúzni
Fotó:Scranton Police

A taxis holttestét nagyjából két órával a gyilkosság után találták meg, miután a taxiscég diszpécserének gyanússá vált, hogy nem jelentkezik be, és egy kollégáját küldte a megkeresésére. A rendőrség hamar – a helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint pár órával később – megtalálta Richardsont, miután lenyomozták lakcímét a taxi hívására használt telefonszám alapján.

A 16 éves fiatal háza padlásán próbált meg elbújni a rendőrök elől, akik ott megtalálták a taxis megöléséhez használt 9 mm-es pisztolyt, miután Richardson többször is az azt rejtő táskára pillantott. A fiatal azt állította, hogy New Jersey-ben vásárolta a fegyvert, ahol tagja volt egy utcai bűnbandának, és ahol egy hármas gyilkosság gyanúsítottja. Ez utóbbiról kiderült, hogy nem igaz – csak tanúként hallgatták ki egy háromszoros emberölés ügyében, amelyben egy 15 éves fiú a gyanúsított.

Richardson ellen még elfogása napján vádat emeltek szándékos emberölés, rablás és egyéb vádakban.

Kevesebb elkövető, egyre brutálisabb büntetések

Amerikában arányaiban több kiskorút zárnak börtönbe, mint bárhol a világon. Azért is elzárás járhat az USA tagállamaiban, ami a felnőtteknél nem bűncselekmény (cigarettázás, alkoholfogyasztás, elszökés otthonról). Egyre gyakoribb, hogy az ifjúságot a felnőttekkel megegyező besorolással fogják perbe – egyre keményebben fogják a fiatalokat a közvélemény nyomására, Kaliforniában például rájuk is vonatkozik a három csapás törvénye. Nagyon érdekes, hogy bár statisztikailag csökken a fiatalkorúak bűnelkövetése (a 1997-ben még 105 ezer fiatal volt börtönben, 2011-ben pedig csak 61 ezer), a médiában nő az ifjú bűnözőkkel kapcsolatos hírek száma, a társadalom több horrorisztikus bűncselekményt lát, s ezért keményebb büntetési tételeket követel.

Így lehet, hogy Amerikában (Antigua és Barbuda, Kuba, Dominika, Izrael, Nigéria, Saint Vincent és a Grenadines, a Salamon-szigetek, Srí Lanka, Tanzánia mellett) fiatalokat el lehet ítélni életfogytiglanra. 2009-ben a Human Rights Watch számításai szerint 2589 fiatal ült úgy életfogytig rács mögött, hogy büntetésüket soha nem lehet felülvizsgálni.

Nem könnyű a legszebb éveinket a rács mögött tölteni, de sokan készülnek a börtön utáni életre. Ebben segít a Levelezz egy bentlakóval! oldalak tömege. Itt nem és kor alapján választhatunk magunknak egy rabot, akivel elkezdhetünk levelezni, ezzel segíthetünk enyhíteni a börtönlét keserűségét és egyhangúságát (sokan pedig megpróbálnak így ismerkedni). A dolog kicsit fura, és lehetnek kockázatai, ugyanakkor tényleg erős kapcsolatok épülhetnek ki. „Ugyan, mi lehet nagyobb ajándék, mint reményt adni?” teszi fel a költői kérdést az oldal. Magyarországon ilyen szolgáltatás nem létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik