Közélet

Nyolc évet kapott a sarkadi vasrudas őrjöngő

A város terén többen összesereglettek, hogy elégtételt vegyenek.

Súlyosabb büntetést szabott ki a Szegedi Ítélőtábla arra a férfira, aki 2011 októberében egy vasrúddal leütötte haragosa egyik hozzátartozóját Sarkadon. A támadót életveszélyt okozó testi sértésben találták bűnösnek. A férfi első fokon hat év fegyházbüntetést kapott, jogerősen azonban nyolcat. Az ítélőtábla szerint semmi nem indokolja, hogy a korábban már többször – köztük rablással, zsarolással, garázdasággal vádolt férfi a középmértéknél kisebb büntetést kapjon. A másodrendű vádlott ítélete már első fokon jogerőre emelkedett, ő felfüggesztettel megúszta.

Az eset 2011 októberében történt. Az első és a másodrendű vádlott összeveszett, utóbbi – miután távozott a helyszínről – a rendőrséghez fordult azt állítva, hogy életveszélyesen megfenyegették. Még aznap megtörténtek a tanúkihallgatások. Másnap délben a feljelentő Sarkadon autózott, amikor meglátta haragosa fiát, aki barátaival az utcán beszélgetett. A fiú kiszúrta őt, amikor megállt és odament hozzá, hogy számon kérje, miért jelentette fel az apját. A férfi ezen feldühödött, majd egy farúddal rátámadt a fiatalra, de a barátai közbeléptek. Ezután elhajtott a helyszínről. A fiú elmondta apjának, hogy mi történt, aki azt tanácsolta a neki, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen, és ezzel egy időben ő is elindult a rendőrségre.

Menet közben az elsőrendű vádlott észrevette gyűlölt ismerőse kocsiját és követni kezdte. Amikor haragosa ezt meglátta, értesítette testvérét, aki újabb embereknek is szólt, így a sarkadi Szent István téren többen is összegyűltek, mire az elsőrendű vádlott odaért. Az elsőrendű vádlott ekkor kocsiját a csoportosulók felé kormányozta, de mindenkinek sikerült időben félreugrania. Hogy mi történt volna, ha nem tudnak kitérni a feléjük hajtó autó elől, nem sikerült az eljárás alatt kétséget kizáróan megállapítani.

Az elsőrendű vádlott hirtelen megállt, kiszállt a kocsijából, kezében egy 52 centi hosszú vasrúddal, melynek a végére egy fémgolyót hegesztettek. A másodrendűrendű vádlott felé indult, aki a szintén a közelben parkoló autójához ment, hogy védekezésképpen kivegyen onnan valamit. Mindeközben az ellenfele elindult, közben egyik hozzátartozóját le is ütötte a vasrúddal.

Ezt látva a másodrendű vádlott támadásba lendült, a két férfi dulakodni kezdett, az elsőrendű vádlott a földre került. Eközben ketten előbbi férfi segítségére siettek. Sikerült a vasrudat kicsavarni haragosuk kezéből. Eközben többen is kiabálták, hogy a leütött áldozat meg fog halni, ezért a dulakodás abbamaradt, és értesítették a mentőket.  A sérültet életveszélyes állapotban vitték kórházba.

Miután a sérültet a mentőhöz vitték, a másodrendű vádlott a kocsijából elővett egy láncfűrészt, amit megpróbált beindítani, és közben azt kiabálta az elsőrendű vádlottnak, hogy szétdarabolja. Miután a láncfűrészt nem sikerült beindítania, ismét a kocsijához ment, és kivett egy 67 centi hosszú farudat és azzal próbálta megütni. Ismét dulakodni kezdtek. Mindketten könnyű sérüléseket szenvedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik