Közélet

Nem ette meg a német turistát a polinéziai vadász

Az ítélet szerint a férfi meggyilkolta és elégette a német turistát, de a kannibalizmus vádja nem volt megalapozott.

Huszonnyolc év börtönre ítéltek egy francia polinéziai vadászt, aki 2011 októberében különleges kegyetlenséggel ölt meg egy német turistát. Az állítólagos kannibalizmus vádja alól azonban felmentették, az ítélet szerint meggyilkolta, elégette, de nem ette meg áldozatát.

Az eset – amely annak idején hatalmas port kavart – a Csendes-óceán déli részén fekvő, Francia Polinéziához tartozó Marquises-szigetcsoport egyik szigetén történt.

Egy 40 éves, menyasszonyával éppen ott turistáskodó schleswig-holsteini üzletemberrel egy helyi vadász, Arihano Haiti végzett. Az illetékeseket a férfi menyasszonya értesítette, akinek sikerült megszöknie a túszejtő fogságából.

A szóban forgó helyi kísérő, az akkor 31 éves Haiti arra vállalkozott, hogy kalauzolja őket Nuku Hiva szigetén. Miközben a nő megpihent, a két férfi tovább ment. A menyasszony azonban hiába várta vissza őket. Értesítette a hatóságokat, akik nem túl messze egy kialudt tűzre, emberi csontokra, fogakra, illetve ruhadarabokra bukkantak, amelyek a nő vallomása szerint a barátjáé voltak.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Feltételezések szerint a vadász előbb megölte, majd feldarabolta, megsütötte és nagyrészt megette a férfit. Ezt a gyanút erősítette, hogy a kannibalizmus korábban még gyakori volt a Marquises-szigetcsoport szigetein, és az akkori harci kultúra sajátos kifejeződését jelentette.

A polinéziai hatóságok ugyanakkor kezdettől fogva cáfolták a kannibalizmus vádját, s tipikus európai agyszüleménynek nevezték azt. Egy helyi francia államügyész ugyancsak abszurdnak nevezte a kannibálgyilkosság gyanúját. Emlékeztetett arra, hogy a Marquises-szigetcsoporton kannibálok utoljára a XIX. század végén hódoltak különleges szenvedélyüknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik