Közélet

Férfit találtak egy autó csomagtartójában Zalában

A külföldi sofőr próbált menekülni a rendőrök elől, de elkapták.

Hat embert akart a férfi átcsempészni a határon a Zala megyei Csörnyeföldénél kedden – közölte csütörtökön a megyei főkapitányság. A magyar rendszámú kocsit az esti órákban próbálták megállásra bírni a rendőrök az M70-es autóúton. A sofőr menekülni akart, kikerülte az egyenruhásokat, ám akciója kudarcba fulladt.

A jármű tele volt utasokkal, a sofőrön kívül hatan utaztak az autóban, négy eritreai, egy pakisztáni és egy szudáni férfi. Az egyik határsértőre az egyenruhások a csomagtartóban bukkantak rá. Egyikük sem rendelkezett a szükséges papírokkal. A kocsi vezetője a rendőröknek elmondta, pénzért vállalta a fuvart, melynek egy részét előre megkapta. A többit Olaszországban fizették volna ki neki.

A 30 éves szerb autós ellen embercsempészés miatt indult eljárás. A rendőrök a férfit őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatását. A hat külföldit a zalai rendőrök Nyírbátorba vitték, egy őrzött szálláshelyre.


police.hu

Tavaly novemberben Gyulánál is a csomagtartóban bujtattak el egy migránst. A fiatal nő egy takaróba csavarva feküdt, gyakorlatilag a hátsó ülés alatt. Raklappal, szatyorral igyekeztek eltakarni. Éppen csak a lábfeje látszott ki, emiatt bukott le. Érvényes moldáv magánútlevél ugyan volt nála, de azon kívül csak egy lejárt olasz tartózkodási engedélyt tudott bemutatni.


police.hu

Az embercsempészet tragédiája

Tavaly itthon 30%-kal nőtt az embercsempészet mértéke. De az egész világon egyértelmű a rend: a szegény, reménytelen országok polgárai közül sokan bármi áron megpróbálnak bejutni a gazdagabb, de egyre bezárkózóbb országokba. Az olasz Lampedusa szigete és az Égei-tenger lassan már igazi hullámtemető lesz, annyi afrikai, ázsiai menekült lelete itt halálát. Marokkóban épp most építenek egy kis, spanyol beékelődés védelmére (pontosabban a menekültek feltartóztatására) öt méter magas, szögesdróttal és pengékkel védett falat. De aki átjut, sem jár mindig jól. Egy 2005-ös jelentés emberkereskedelmet tárt fel Kuwaitban: Indiából, Bangladesből és Srí Lankáról közel 2000 nőt csempésztek az országba 1991 óta, hogy aztán minden emberi jogi és munkajogi szabálynak fittet hányva dolgoztassák őket cselédként. A kuwaiti törvények kizárják a külföldi munkaerőt a munkapiacról, ezért a jobb megélhetés reményében érkező asszonyok teljesen kiszolgáltatottak. Fizikai bántalmazás, uzsora, elszigeteltség és szexuális zaklatás a sorsuk, a megfélemlített nők pedig nem mernek a rendőrséghez fordulni. De világszerte sok helyen húznak hasznot a kiszolgáltatottak tömegeiből, akik éhbérért midnent megcsinálnak – ráadásul a többségi társadalom megvetésével, olykor rasszizmusával is szembe kell nézniük. A legszörnyűbb, hogy ők a szerencsések, akik elérték a célt. A többiek élete még reménytelenebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik