Közélet

Vagyont érő festmények kerültek elő Kalocsán

Mások mellett Mednyánszky, Rippl-Rónai és Csók István ellopott képeit találták meg a rendőrök. A tolvajt elkapták.

A képek tulajdonosa április végén tett bejelentést, miután észrevette, hogy értékes műtárgyak tűntek el egy kalocsai raktárból, vélhetően 2011-től kezdődően. Többek között Mednyánszky, Rippl-Rónai és Csók István festményeit vitték el csaknem 20 millió forint értékben, ezenkívül ékszereknek, dísztárgyaknak, informatikai eszközöknek, kocsifelniknek és alkatrészeknek, boroknak és lakásgépészeti tárgyaknak is lába kelt.

A nyomozóknak sikerült azonosítaniuk a tolvajt, akire múlt héten csaptak le. A 32 éves kalocsai férfi otthonát átkutatták, így találtak rá a vagyont érő holmikra. Bár az így szerzett tárgyak egy részén azóta az interneten keresztül túladott. Az egyenruhások kiderítették, a tettes a tulajdonosnál folyó munkálatokkor járt bent a raktárakban és hozzáfért a kulcsaihoz.

Ahogy arról áprilisban beszámoltunk, milliókat érő, pótolhatatlan festmények tűntek el egy debreceni raktárból is. Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes Lampérth József egy-egy műve a MODEM raktárából. A két festmény értéke több mint százmillió forint.

Az elmúlt évek legmegdöbbentőbb festménylopása 2012-ben történt Budapesten. A méregdrága, összesen félmilliárd forint összértékű alkotásokat március 15-én emelték el egy I. kerületi lakásból. A tolvajok több festményt is elvittek, köztük volt Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című alkotása, melynek értéke a negyedmilliárd forintot is meghaladja. A képre egy VIII. kerületi lakásban bukkantak rá befalazva április végén. Ekkor került elő két Mednyánszky-festmény is, melyek az egyik tettes hátizsákjában voltak. Nem sokon múlt, hogy Csontváry képét nem gyújtották fel, az egyik tolvaj ugyanis ezt tervezte. Pár nappal később újabb kép került elő. Szinyei Merse Pál „Vadregényes táj” című hetvenmilliós festményét egy XX. kerületi lakásban rejtegették. Ekkor már csak két mű hiányzott, Kádár Béla Válaszút című műve és egy ismeretlen németalföldi festő alkotása. A rendőrök ezt a két képet is megtalálták végül, de nem akárhol, zacskóba csomagolva, az út szélére dobva.

Olvasói sztorik