Közélet

Új pszichoaktív szer szedi iskolás áldozatait országszerte

Kilenc megye, 79 ügy – mostanáig. A fehér por Kínából érkezik, az ebből készült cigarettát pedig elsősorban tinik fogyasztják.

Új pszichoaktív szer jelent meg a magyar feketepiacon – figyelmeztetett szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság. Közlésük szerint az elmúlt időszakban a kábítószert, illetve designer drogokat fogyasztók körében népszerűvé vált az új összetételű anyag, melynek az emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, országszerte több rosszullét is történt. Csak az elmúlt egy hónapban már kilenc megyét érintően 79 büntetőeljárásban mutatta ki igazoltan a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet az új a szintetikus kannabioid csoportba tartozó szer jelenlétét.

Az anyag valószínűleg Kínából érkezik hazánkba fehér por formájában, amelyet valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldanak fel. A folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezután a törmeléket kiszárítják és cigarettapapírba sodorva szívják el. Több alkalommal dohányt is kevertek hozzá.

Az anyagot a rendőrség szerint elsősorban fiatalok, 15-17 éves tinédzserek fogyasztják, pontosabban szívják el. Az érintettek nem sokkal azután, hogy elszívták a cigarettát, rosszul lettek, mérgezéses tüneteket produkáltak. Volt, aki elvesztette az eszméletét, illetve leállt a légzése. Mindannyian kórházban kötöttek ki.

A szert általában nagyobb tömegek által látogatott nyilvános helyeken fogyasztják el, focipályán, iskolák közeli tereken, buszpályaudvarokon, ugyanakkor az anyag megjelenhet az általános- és szakképző iskolákban is.

A rendőrség közölte: tekintettel a veszélyes szer megjelenésére, az Országos Rendőr-főkapitányság további rezsimintézkedéseket léptetett életbe, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa, illetve a nemzetközi együttműködés minden rendelkezésre álló lehetőségét felhasználja, hogy a komponenst tartalmazó újabb szállítmány ne juthasson Magyarország területére. Ugyanakkor azt írják, megelőző, felderítő munkájuk mit sem ér, ha a fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért kérik az érintetteket, tartózkodjanak a drogoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik