Közélet

Terézvárosi ingatlanügy – önkormányzati képviselőket vádolnak

Összesen tizennégy ember állhat bíróság elé, köztük a VI. kerület korábbi aljegyzője is.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt összesen 14 emberrel – köztük 13 önkormányzati képviselővel, valamint az akkori aljegyzővel –- szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a terézvárosi ingatlan eladása ügyében.

A vádirat lényege szerint az ügyben érintett kft. 2004. június 7-én nyújtott be ajánlatot az ingatlanra, mely alapján a kerület akkori alpolgármestere – az ügy elsőendű vádlottja – még ugyanazon a napon javaslatot tett a képviselő testületnek az ingatlan elidegenítésére. Az előterjesztésben az épület árát – a vevő ajánlatának megfelelően – csaknem 328 millió forintban határozták meg, eltúlzottan hivatkozva a kiürítés, valamint a felújítás költségeire. Ezzel szemben a kérdéses ingatlan egy az önkormányzat megbízása alapján készített szakvélemény szerint is jó állapotban volt és körülbelül 1,2 milliárd forintot ért.

A képviselő-testület az előterjesztés alapján elfogadta az ajánlatot, tette mindezt versenytárgyalás kiírása nélkül. A vádlottak azzal, hogy ezt vagyonkezelői jogkörben megszavazták, megszegték az önkormányzati vagyongazdálkodására vonatkozó rendelkezéseket, így közreműködtek abban,hogy az ingatlant 328 millió forintért megszerezze az említett cég.

Az önkormányzat akkori aljegyzője is vétett: nem kifogásolta sem a vonatkozó jogszabályok megsértését, és nem vette figyelembe, végül mennyiért kelt el az ingatlan, ahhoz képest, hogy mennyit ért valójában, ezzel elősegítette a határozat későbbi elfogadását.

Az ügyészség szerint az érintettek csaknem 574 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak. A kiszabható büntetés öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

A vádiratban a főügyészség indítványozta, hogy a fenti esetet vonják össze az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladásával, mely ügy már bírósági szakban van. Az ügyészség továbbá közölte azt is, hogy az Andrássy út 8., Andrássy út 52. szám alatti ingatlanok – valamint a terézvárosi tetőterek – elidegenítésének ügyében indult nyomozásokat bizonyítottság hiányában megszüntették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik