Közélet

Gránát miatt kiürítés Budán

A szerkezetet egy építési területen találták, az intézkedés százméteres körben, hat lakóházat érintett.

Aknavetőgránátot találtak Budapesten, a XI. kerületi Sasadi úton szerdán. A szerkezetet építkezés közben fordították ki a  földből – közölte a honvédség tűzszerész-alakulatának kommunikációs tisztje az MTI-vel. Várkonyi Melinda tájékoztatása szerint a helyszíntől száz méteren belül lévő hat lakóházat érintette a kiürítés, a zárás befolyásolta a közlekedést, így az 53-as BKV-busz útvonalát is.

Kiderült, egy nyolc centiméter átmérőjű, magyar gyakorló aknavetőgránát került elő, melyben nem volt robbanóanyag. A kiürítés miatt összesen 17 embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát, de már mindenki hazatérhetett.

A gránátot a tűzszerészek elszállítják.

 

Évente 2-3000 lehetséges bumm

Ennyiszer riasztják az utóbbi 40 évben átlagban a tűzszerészeket, számolt utána a 444 portál. Az építkezések területén mindig megvan a veszélye, hogy egy-egy II. világháborús kései meglepetésre bukkanunk jó 70 évvel a békekötések után. A viszonylag állandó számot az is indokolja, hogy ma már mélyebbre „lelátunk” a fémkeresőkkel, mint korábban, ezért az igazán mélyen rejtőző robbanó szerkezetekre is rálelünk. Aki bombára vagy bombagyanús szerkezetre lesz figyelmes kapálás közben, a legfontosabb, hogy ne nyúljon hozzá, hanem hívja ki a tűzszerészeket a 06-1 4109790-es számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik