Közélet

Holokauszttagadó cikket töröltetne az ügyészség a kuruc.infóról

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 05. 06. 10:03

A végrehajtásra jogsegély útján nyílik csak lehetőség, mivel a portál szervere Amerikában található.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség az illetékes bíróságon indítványozta egy a kuruc.info honlapon megjelent, holokauszttagadó megállapításokat tartalmazó cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét – közölte kedden a Fővárosi Főügyészség. Az írást 2013. július 19-én, 21 óra 40 perckor tették közzé  „Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés – “unortodox” dokumentumok Auschwitzból” címen, szerző nélkül. Az ügyészség szerint a cikkhez hozzászólók nagy nyilvánosság előtt tagadták a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel.

Az ügyben a rendőrség nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadása miatt indított nyomozást, ám az eljárást – mivel nem lehetett megállapítani sem a cikk szerzőjének, sem hozzászólóinak kilétét – felfüggesztették.

Az ügyészség szerint azonban tekintettel arra, hogy a fenti írások, mint elektronikus adatok honlapon való hozzáférhetővé tétele, illetve közzététele bűncselekményt valósított meg, ezért a kerületi ügyészség indítványozta, hogy az eljárásra illetékes Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság a cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét rendelje el, majd az erről szóló határozat külföldön történő végrehajtását jogsegély révén kérje az Amerikai Egyesület Államoktól,  ahol a honlapnak helyt adó szerver található.

Az ügyészség indítványozta továbbá, hogy amennyiben a külföldi hatóság jogsegély iránti fenti megkeresése határidőn belül nem vezetne eredményre, úgy a bíróság az elektronikus adathoz való hozzáférés végleges megakadályozását rendelje el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.