Közélet

Keményen tépi a vihar az országot

Kidőlt fák, letépett tetők, folyóként hömpölygő víz az utakon, konnektorokból ömlő víz – pusztít a vihar Magyarországon.

A viharos, esős időjárás következtében kidőlt fák és a nagy mennyiségű eső is több helyen okozott károkat a hétvégén Baranyában. a tűzoltóknak a közlekedést akadályozó kidőlt fák miatt hét helyszínre kellett kivonulniuk Pécsett, de Hosszúhetényből és Gilvánfáról is kaptak hasonló okból riasztást.

Pécsett a Nagy Imre úton egy tízemeletes társasház tetején felgyülemlett csapadék az elektromos vezetékeken keresztül a lakásokba folyt. A tűzoltók a vízelvezető tisztításával megszüntették a problémát, később egy kilencedik emeleti lakásból távolítottak el csőtörés miatt kiömlött vizet. Komlón egy négyemeletes társasház konnektoraiból folyt a víz. A problémát az épület tetején összegyűlt csapadék okozta, amelyet a vízelvezető dugulásának megszüntetésével sikerült elvezetni.

Letépte a szél a keresztet

A szombathelyi Szent Erzsébet katolikus templom tetejéről a keresztet tépte le a szél. A kereszt az Aréna utcába, az úttestre zuhant, de sérülést nem okozott. A ferences rendi templom épületét a tűzoltók elővigyázatosságból szalagkordonnal vették körül, a tetőszerkezetet már átvizsgálták, de az nem károsodott számottevően. Vas megyében a viharos szél tetőket bontott meg, fákat döntött az útra, ágak estek járművekre, de senki sem sérült meg. A legtöbb riasztást a megyében Szombathely és Kőszeg környékéről kapta a katasztrófavédelem.


MTI

Zalaegerszegen három parkoló autót tört össze egy kidőlt fa. A Jókai utcában történt eset során senki nem sérült meg, de az anyagi kár jelentős. Az Október 6. téren egy kidőlt fa teljesen elzárta az utat, a Kishegyi úton pedig egy letört faág veszélyeztette a forgalmat. Nagylengyelben a település külterületén dőlt fa az úttestre és zárta el teljesen a közlekedési lehetőséget. Tormaföldén ugyancsak a település külterületén okozott forgalmi akadályt egy kifordult fa.

Győr-Moson-Sopron megyében Hidegség és Fertőboz között egy 20 méteres, útra dőlt nyárfát kellett a tűzoltóknak előbb feldarabolniuk, majd odébb szállítaniuk. Hidegség és Nagycenk között az útra zuhant vastag gesztenyefa-ágat távolították el. Sopronban egy húsz méteres, gyökerestől kifordult gesztenyefa zuhant egy családi házra.

Hömpölyög a víz az utcán

Barcson a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső utcákat, pincéket, udvarokat öntött el szombat délután. A városból 60 bejelentés érkezett a műveletirányítási központba – főként a Dankó Pista, a Dési Huber és a Szentesi utcából telefonáltak a lakók -, hogy a pincékbe, melléképületekbe betört a víz. A Dankó Pista utcában erőgép is dolgozott az árok megtisztításán, az ugyanis nem bírta elvezetni a nagy mennyiségű esővizet, így a házak udvarán 15 centiméter magas víz állt.


MTI

Bázelné Mihályka Szabina elmondta, hogy vízátfolyás miatt továbbra sem lehet közlekedni Barcs és Drávaszentes között, a 6801-es úton, ahol szombat délután a 3-as kilométerénél lezárták az utat, ahogy Barcs határában a 68-as út 1-es kilométerszelvényénél is forgalomelterelés van érvényben. A viharos szél itt is több helyen fákat csavart ki, így például Barcs és Somogytarnóca között, ahol egy 60 centiméter átmérőjű fa dőlt az útra szombat este, azt motoros láncfűrésszel távolították el a barcsi tűzoltók – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik