Közélet

Néhány évvel megúszták a kétegyházi rabszolgatartók

A pár csaknem egy évtizeden át dolgoztatott egy férfit rabszolgaként. Később egy nőt is magukhoz csábítottak, hogy kizsákmányolják.

Jogerősen négy,  illetve négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a kétegyházi párt, melynek tagjai csaknem egy évtizeden át rabszolgaként dolgoztattak egy férfit – számolt be az MTI. A táblabíróság a személyi szabadság kétrendbeli, társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a jelenleg negyvenéves férfit és a három évvel fiatalabb nőt.

A másodrendű vádlott 2002 májusában csalta kétegyházi otthonába a férfit azzal az ígérettel, hogy az ott végzett munka fejében szállást és ellátást ad neki. Ám miután beköltözött, elvették az iratait és a bankkártyáját, akadályozva ezzel őt a szabad mozgásában. A bankkártyával felvették a nyugdíját és a neki járó fogyatékossági támogatást, összesen 7,1 millió forintot. A pár arra is rávette a férfit, vegyen fel egymillió forint kölcsönt, ehhez hamis okiratokat készítettek, és ezt az összeget is magukra költötték.

Az anyagilag és egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetbe került férfi sokféle munkát végzett, segített a ház körül, bevásárolt, építkezéseken dolgozott, állatokat gondozott, de ezért se munkabért, se megfelelő és elegendő élelmet nem kapott. Mindkét vádlott folyamatosan szidalmazta őt, a másodrendű vádlott bántalmazta is a férfit, ha szerinte az nem jól végezte a dolgát.

A vádlottak 2008 áprilisában a jobb élet ígéretével magukhoz csábítottak egy nőt is. A nőt folyamatosan megfélemlítették, munkára kényszerítették, megverték, a pénzét elvették, sem munkabért, sem megfelelő mennyiségű és minőségű ételt nem adtak neki. Az asszonynak azonban egy év múlva  sikerült megszöknie.

Ahogy arról beszámotunk, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség nemrégben emelt vádat egy hasonló ügyben, két kisbéri fiatal ellen, akik hónapokon át sanyargattak egy idős férfit. A 22 éves lány és 27 éves élettársa zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt állhat hamarosan bíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik