Közélet

Megöltek egy nőt Csernelyen

A rendőrség egy helyi férfit gyanúsít, akit a tragédia másnapján vettek őrizetbe.

Gyilkosság miatt helyszíneltek a rendőrök péntek este a Borsod megyei Csernelyen. Az áldozatra – egy 43 éves nőre – egy házban találtak rá, támadója halálra verte. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn arról tájékoztatott, hogy szombaton már gyanúsítottként hallgattak ki egy 40 éves helyi férfit, aki jelenleg őrizetben van, de kezdeményezték előzetes letartóztatását. Azt egyelőre nem közölték, tettes és áldozata milyen kapcsolatban álltak, illetve hogy mi volt az indíték.

778 éves, érdekes halottkultusz jellemzi, mi az

Csernely község Ózd közelében van, első írásos említése 1236-ból való. Az első földbirtokosa Csernelyi Péter volt 1471-től, majd a Sturmann család lett a tulajdonosa 1770-től. Neve a csermely vagy cerna, fekete szláv szóból eredeztethető. 18. századi barokk temploma híres, 2007-ben ellopták a harangjait – de szép a Sturmann-kastély, illetve a Magtár is.

A sok helyi népszokás (háromnapos lakodalom, keresztelő előtti ételhordás stb.) közül a halottkultuszhoz kapcsolódó szokásokat emelnénk ki: ha kiviszik a koporsót, kinyitják a ház össze ablakát, hogy a lélek szabadulhasson. A ravatal székeit összeborogatják, hogy több halott ne legyen a háznál. A közösség kimossa a halott ruháit, feltakarítja és elássa a halott házában a szemetet – nagyon féli a halált és a halott szellemét, amely még negyven napig bolyong közöttük. A temetés után tort ülnek, a halott ruháit a szegényeknek adják, és szétosztja a család az örökségét. A temetés estéjén előfordul, hogy egy lavór vizet és egy törülközőt is kiraknak a halottnak, hogy lássa, várják, sőt ételt-italt raknak ki az ablakba neki. Ha a halott kisgyerek, az asztalt hamuval szórják le, hogy ha éjszaka hazalátogat, lássák a nyomát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik