Közélet

Fejbe lőtte a kutyákat a makói gyepmester

A férfi legalább öt kutyával végzett, állatkínzás vétsége miatt állítják hamarosan bíróság elé. Az ügyészség álláspontja szerint indokolatlanul bántalmazta az állatokat és a pusztulásukat okozta.

Az ügyészség vádat emelt azzal a makói férfival szemben, aki gyepmesterként kutyákat lőtt le Makón  A vádirat szerint 2003-tól a gyepmesteri telepen dolgozó vádlott 2012 szeptemberében és októberében legalább öt kutyát lőtt közvetlenül fejbe az udvaron található gyűjtőkennelben, egymástól függetlenül. A lövés az állatokat minden esetben a koponyacsontjuknál érte és rövid időn belül az állatok pusztulásához vezetett.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló jogszabály szerint az állat életének kioltása kizárólag kábítás után történhet bizonyos kivételektől eltekintve. Ezek nem tartoztak közéjük.

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott  a gyempesterrel szemben – tudtuk meg a Csongrád Megyei Főügyészségtől

A radikális reakció

Ilyen hírek miatt is kezd az ember szimpátiát érezni a radikális állatvédők tevékenysége iránt. Pedig ők tényleg radikálisok: a szemet szemért elv alapján “vernek vissza” az elkövetőket felkutatva. 2009-ben ennek aztán halálos áldozata is lett: az elavult, halálgyárnak joggal nevezhető péceli sintértelep vezetőjét a radikális állatvédők verték össze, miután 2002 óta nem sikerült elérni, hogy a telepet a hatóságok bezárják. A férfit nem kímélték: viperával verték meg, tettüket pedig videóval dokumentálták. Előtte már történt egy állatvédőkhöz köthető haláleset: egy nagykovácsi férfit vertek meg, aki kegyetlenül bánt kutyáival, de itt nem volt egyértelmű, hogy a verésbe halt bele. Az indulatok érthetőek, de azért jogos a kérdés: lehet-e bántalmazni (igen súlyosan) valakit azért, mert állatokkal kegyetlenkedett?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik