Közélet

Buliból száguldozott a 16 éves fiút halálba vivő autós

A fiatal sofőrt hiába kérték utasai, hogy álljon meg, csaknem háromnegyed órán át tartott ámokfutása. Jogosítványa nem volt, sőt, vezetni sem tudott igazán.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a szentendrei fiatal ellen, aki 2013 júniusának egyik éjszakáján jogosítvány és vezetési gyakorlat nélkül száguldozott, majd balesetet szenvedett Szentendrén úgy, hogy a balesetben egyik utasa meghalt – közölte a Pest Megyei Főügyészség pénteken.

Korábban a balesetről csak annyit lehetett tudni, hogy a kocsi június elsején, éjjel egy órakor sodródott le az útról a Szent László utca és a Pásztor utca kereszteződésében, és kidöntött egy gázcsonkot majd házfalnak csapódott. Egy kamaszfiú a helyszínen meghalt, a többiek pedig megsérültek. Az ügyészség tájékoztatásából azonban most fény derült a részletekre.

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Eszerint a szentendrei fiatal megbeszélte barátaival, hogy elmennek kocsikázni, csak úgy, céltalanul. Ezért – anélkül, hogy elkérte volna – elhozta otthonról a kocsit, melynek egyébként már lejárt a műszakija. Az autót ő vezette, bár jogosítványa nem volt, mi több, gyakorlata sem. Először Szentendre utcáin száguldozott, majd ráhajtott a Szentlászlói útra és a 11-es út felé haladt. Már a városban 90 kilométer per órával ment és annak ellenére sem lassított, hogy társai kifejezetten kérték, vegyen vissza a tempóból.

Csaknem háromnegyed órás ámokfutás után – az útviszonyokhoz, látási viszonyokhoz képest is eltúlzott sebesség miatt – az utasokkal teli kocsival a kavicsos padkára hajtott, majd miután a járművet visszakormányozta az úttestre, elvesztette felette az uralmat. Az autó balra lesodródva előbb kidöntött egy gázvezetéket, majd egy villanyoszlopot, megpördült és végül egy ház oldalának csapódott.

A négy utasa közül csak ketten használtak biztonsági övet, egyikük – 16 éves fiú – a helyszínen meghalt. A többiek könnyű sérülésekkel megúszták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik