Közélet

Kiszolgáltatott embereket lopott meg

A férfi rendszeres visszajárt a kórházba, hogy meglovasítsa a betegek értékeit. A biztonsági szolgálat „nem állt a helyzet magaslatán

Bűnösnek találta kifosztásban, lopás bűntettében és lopás vétségében a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki 2011 márciusa és novembere között fekvőbetegek és diákok értékeire vetett szemet a Debreceni Klinikák területén. A tolvaj összesen 15 bűncselekményt követett el, ezért – halmazati büntetésként – 3 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélték.

A bíró indoklásában kiemelte: a vádlott rendszeres haszonszerzésre törekedett, kihasználta a betegek állapotát és kiszolgáltatott, elesett emberek sérelmére követte el a bűncselekményeket. Azon túl, hogy tettével alapvető társadalmi normákat vétett, az érintetteket az esetek pszichésen is fokozottabban megterhelték.

A férfi  2011. március és 2011. november 15 között összesen tíz alkalommal lopott el kisebb- nagyobb értékű értéktárgyakat, készpénzt. Az egyik épület folyosóján lévő, nyitva hagyott szekrényből vitt el táskákat, miközben a diákok előadást hallgattak a szomszédos teremben. A bírósági eljáráson kiderült: arra is volt példa, hogy belenézett a táskákba, és ha nem talált benne értéket, kicserélte azt egy másikra. A következő hónapokban erre a helyszínre többször is visszatért és táskákat, pénztárcákat, mobiltelefonokat, készpénzt, ruhaneműt, kozmetikumokat lopott el a szekrényekből. Sokszor  magával vitte a sértettek iratait és ha volt, bankkártyáját is, több esetben azonban az iratokat és egyéb apró személyes tárgyakat visszakerültek a tulajdonosokhoz.

A vádlott három alkalommal kórtermekbe is besurrant, 2011 novemberében például egy alvó beteg mellől vitte el a férfi mobiltelefonját. Két másik alkalommal a megkárosított betegek éppen a kórtermen kívül, orvosi kezelésen voltak, ekkor többek között telefont, táskát, készpénzt, ruhaneműt lopott el.

A tolvaj vesztét az intézményen belüli kamerarendszer okozta. A lopások után tett feljelentések kapcsán ugyanis a rendőrség bekérte a felvételeket és miután a férfi már korábban is követett el hasonló bűncselekményt, felismerték a nyomozók.

A bírósági eljárást nehezítette, hogy a vádlott 2013 júniusában eltűnt és csak 2014 februárjában került rendőrkézre, bírósági elfogatóparancs alapján. Az ezt követő tárgyaláson bejelentette, hogy paranoid skizofréniát állapítottak meg nála, ezt azonban a friss orvosszakrétői vélemény cáfolta.

Az  ítélethirdetést megelőző perbeszédben egyébként az ügyész kiemelte: a kórház biztonsági szolgálata “nem állt a helyzet magaslatán”, hiszen senkinek nem tűnt fel, hogy valaki ennyi táskával megrakva hagyja el az épületet, amelyeket őrizetlen, nyitva hagyott szekrényekből vett ki.  Úgy véli, az intézménynek át kell gondolnia a biztonsági intézkedéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik