Közélet

Jogsértéseket állapítottak meg a Gyermekrák Alapítványnál

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 04. 24. 09:35

Az ügyészség azt vizsgálta, hogy az alapítvány működése, határozatai, a kuratórium döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve belső szabályzatoknak.

Befejezték Gyermekrák Alapítvány 2013. január 1-jét követő működésének törvényességi ellenőrzését – közölte közleményében a Fővárosi Főügyészség. Mint írják, – a törvényben előírtak alapján – azt vizsgálták, hogy az alapítvány működése, határozatai, a kuratórium döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve belső szabályzatoknak.

Az ügyészség a  vizsgálat eredményeként megállapított, kuratórium működését érintő törvénysértések miatt két intézkedést tett. Az egyik, hogy felhívást intéztek a Kuratóriumhoz, amelyben egyebek mellett indítványozták, hogy az alapítvány vagyonfelhasználása minden esetben kuratóriumi határozatok alapján történjen.

Az ügyészség álláspontja szerint erre azért volt szükség, mert a vizsgálat megállapította, hogy az alapítványhoz érkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása kuratóriumi határozatok nélkül – csupán a testület utólagos jóváhagyásával -, a kuratórium elnökének saját döntése alapján történik. Ezzel pedig megsértették az alapítvány vagyonfelhasználására vonatkozó eljárási szabályokat. Ha a Kuratórium nem ért egyet az indítvánnyal, az ügyész pert indíthat a törvényes működés helyreállításáért.

Az ügyészi felhívás mellett a főügyészség a Kuratórium működésében észlelt kisebb súlyú jogszabálysértéseket, melyek miatt jelzést nyújtott be. Ennek kapcsán a Kuratóriumot elsősorban a beszámolási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi határidők pontos betartására, valamint az alapítványi célok megvalósítását közvetlenül szolgáló határozatok hozatalára és tevékenység végzésére kérte. Így egyebek mellett kiemelte azt is, hogy az alapítvány kocsiját magáncélra ne használják.

Az ügyészség leszögezte: a fenti vizsgálat független az Alapítvány működésével kapcsolatban tett feljelentés alapján indult büntetőeljárástól.

Mint ismert, tavaly decemberben az index videóra vette, ahogy gyerekmentő autó viszi munkába az alapítvány vezetőjét. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója ezek után bejelentette, pártjuk rendőrségi vizsgálatot követel. A Jobbik egy nappal később pedig a Legfőbb Ügyészséghez fordult, ahol hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt tett feljelentést. A Fővárosi Főügyészség január elején rendelte el az alapítvány törvényességi ellenőrzését.

Az alapítvány ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya hűtlen kezelés miatt nyomoz, ismeretlen tettes ellen.

.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.