Közélet

Olajozó bűnbandára csaptak le Hajdú-Biharban

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 04. 23. 14:30

Harmincmillió liter olaj, nyolcmilliárd forint be nem fizetett adó és 12 gyanúsított. A NAV szerint az 1990-es évek olajszőkítéséhez mérhető a most feltárt bűnszervezet tevékenysége.

Csaknem 30 millió liter olajat forgalmazott jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül az elmúlt két évben egy bűnszervezet, amelynek eddig kilenc tagját helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság – jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtótájékoztatóján szerdán, Debrecenben. Az úgynevezett bázisolajjal – üzemanyagként is felhasználható kenőolajjal – üzletelő bűnszervezet nyolcmilliárd forintnyi adót nem fizetett be az államkasszába – közölte Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője.

Lengyel Tibor pénzügyőr alezredes, észak-alföldi regionális bűnügyi igazgató elmondta: a bűnszervezet Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában legálisan vásárolt bázisolajat, amelyet Romániában értékesített volna. Az olaj azonban soha nem hagyta el az országot: székesfehérvári, győri, debreceni és nyíregyházi lerakatokon keresztül illegálisan értékesítették.

Lengyel Tibor szerint az 1990-es évek olajszőkítéséhez mérhető a most feltárt bűnszervezet tevékenysége. Eddig 12 embert gyanúsítottak meg az ügyben. A szervezet vezetője – ahogy az alezredes fogalmazott: a magyar olajbáró – egy 40 éves Bocskai-kerti férfi, aki egyébként egy vállalkozás alkalmazottjaként dolgozott. A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság miatt a büntetési tétel 20 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Az ügyben további gyanúsítások is várhatóak – tette hozzá Lengyel Tibor, megjegyezve: a pénzügyi nyomozók egyszerre 50 helyszínen, pénzügyőrökkel és adóellenőrökkel kiegészülve több mint kétszázan csaptak le az érintettekre. A házkutatásokkor több mint 102 ezer liter ásványolajat foglaltak le 45 millió forint értékben, de találtak 200 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát is – fűzte hozzá a bűnügyi igazgató.

Polcz Attila pénzügyőr ezredes, észak-alföldi regionális vám- és pénzügyőr főigazgató ismertetése szerint a bázisolaj annyiban különbözik a szabályos gázolajtól, hogy 10-20 százalék kenőolajat kevernek hozzá, nem tartalmaz az ára jövedéki adót, ami a gázolaj esetében literenként 110 forint, ugyanakkor üzemagyagként is felhasználható.
Míg a gázolajat zárt láncon át forgalmazzák és csak tartálykocsikban, veszélyes anyagként szállíthatják, addig a bázisolajat akár ponyvás teherautóra rakott tartályokban is vihetik, aminek a felderítése jóval nehezebb – tette hozzá.
A bűnszervezet által forgalmazott 30 millió liter olaj a teljes észak-alföldi régió egyhavi gázolajforgalmának vagy Hajdú-Bihar megye négyhavi forgalmának felel meg – érzékeltette a főigazgató.

Elmondta azt is, hogy a szervezet tagjai a különböző uniós országokban 160-180 forintért vették meg a bázisolaj literjét és azt 310 forintért adták tovább többnyire nagy felhasználóknak: mezőgazdasági vállalkozásoknak, tüzépeknek.
Az olajat kamionokkal hozták be az országba, egyszerre 26 ezer litert szállítottak és egyetlen szállítmányon körülbelül 3 millió forintot kerestek. A bázisolajat gázolaj üzemanyagként orgazdáknak értékesítették, s hogy megakadályozzák az áru nyomon követését, hamis fuvarleveleket és könyvelési iratokat használtak, miközben az importáló cégek adóbevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget – jegyezte meg Polcz Attila.

Czinege Attila hozzátette: egyévnyi előkészítő munka után, a NAV három szakmai ágának az együttműködése vezetett a sikeres felderítéshez.

Annak érdekében, hogy minél több kár megtérüljön, a pénzügyi nyomozók több mint egymilliárd forint értékben zároltak ingatlanokat, lefoglaltak teherautókat, személykocsikat, traktorokat, többmilliós karórákat és 13 millió forint készpénzt – mondta.

A nyomozással párhuzamosan zajló jövedéki és adóigazgatási eljárások folyamán további orgazdákra is fény derülhet, illetve személyijövedelemadó-ellenőrzéseket és vagyonosodási vizsgálatokat is tartanak az ügyben – tájékoztatott Czinege Attila.

A bűnügy jelenlegi 12 gyanúsítottja között forgalmazók és felhasználók is vannak – közölte az MTI érdeklődésére Lengyel Tibor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.