Közélet

Aranyat talált egy budai óvodás

A kisgyerek egy koszos dobozt ásott ki a kerítés mellett, amelyben 12 aranylemez volt – írja a Bors.

Április 11-én egy II. kerületi nevelési és oktatási intézményben talált egy gyermek az intézmény udvarán, a kerítés melletti területen, a földön, egy koszos dobozban 10 darab 10 gramm súlyú és 2 darab 100 gramm súlyú aranyszínű lemezt – tájékoztatta a Borsot a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség nem hozta nyilvánosságra, hogy melyik intézményben lelte az óvodás az összesen 300 grammnyi aranyat. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a kincs bűncselekményből származik-e. Feltehetően ugyanis nem évszázados régészeti leletről van szó.

1711 előtti vagy utáni?

1711 az a határvonal, ami előtt készült talált kincs, érték műkincsnek minősül, és az államot illeti (be nem jelentése bűncselekmény), az azután készült pedig tulajdonképpen a megtalálót illeti – de nem automatikusan, elvileg be kell jelenteni a helyi jegyzőnél a fogást, aki közzéteszi a hírt, hogy az esetleges jogos tulajdonos rátalálhasson (30 napon belül). A megtaláló opcionálisan jutalomban részesülhet. Ha valaki esetleg nácik-nyilasok által zsákmányolt kincsre talál, az bűncselekményből származik, így a rendőrségre leadandó. A hatóság értesítése tehát minden esetben erősen javallott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik