Közélet

Nem tartja magát senki felelősnek a motoros rendőr halála miatt

Hét embert állt bíróság elé halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gonatlan veszélyeztetés miatt.

A vád ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával megkezdődött a per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a motorbalesteben meghalt rendőr ügyében. A 2009-es tragédia kapcsán hét embert állítottak bíróság elé, minden érintett tagadta a bűnösségét – közölte az MTI-vel a Fővárosi Törvényszék.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség 2012 decemberében nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz hét ember ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A vádirati lényege szerint a motoros járőr 2009. augusztus 8-án Parádsasvár felől Mátraháza irányába tartott a 24-es úton, amikor egy balra ívelő kanyarban elveszítette uralmát kétkerekűje felett. A szalagkorlátnak csapódott és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Az ügyészség álláspontja szerint az áldozat nem szegett meg közlekedési szabályt, a baleset a motorkerékpárra utólag felszerelt, nem engedélyezett úgynevezett bukócső miatt történt. A  vádlottak a motorkerékpár beszerzésével, a nem engedélyezett alkatrész felszerelésével, a jármű forgalomba helyezésével, karbantartásával összefüggő szabályok megszegésével követték el a bűncselekményt.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a per júniusban szakértők meghallgatásával folytatódik.

A vádemelésről és a per megkezdődéséről a heol.hu számolt be szerdán. A portál szerint az ügyészség megvádolta annak a cégnek az ügyvezetőjét, amely beszerezte a nyolc Suzuki Banditot, a motorszerviz-vezetőt, az üzemvezetőt, az alkatrészbeszerzőt, a szerelőt és a vizsgabiztost is. A BRFK volt gazdasági osztályvezetője pedig azért került a vádlottak padjára, mert a beszerzőbizottság vezetőjeként ő vette át a motorokat, és nem győződött meg az állapotukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik