Közélet

Két holttest egy szabolcsi házban

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 04. 08. 11:41

Az elsődleges adatok szerint az 51 éves férfi megölte feleségét, majd magával is végzett.

A rendőrségre hétfőn, késő este érkezett a bejelentés a tragédiáról. A kántorjánosi házban egy nő holttestére bukkantak, és a férje életét sem tudták már megmenteni a mentők. A nyomozók szerint az 51 éves férfi ölte meg az asszonyt, majd magával is végzett.

Az ügyben emberölés miatt indult eljárás – tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

Februárban hasonló tragédia történt Budapesten. Egy XV. kerületi társasházban két holttestet talaltak. A 61 éves asszonyra és 71 éves férjére fiuk bukkant rá. Kiderült, a férfi ölte meg feleségét, majd a saját életét is kioltotta

„Már nem ülünk le munka után egy sör mellett megbeszélni a problémákat”

A gyilkosságok-öngyilkosságok száma enyhén nő, stagnál Magyarországon, viszont az elkövetés kegyetlensége évről évre nő. Mi állhat ennek a hátterében? Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint ennek több oka van, egyfelől külsők (hidegfront idején több erőszakos cselekmény történik, mint melegfrontkor), másfelől strukturálisak, szerkezetiek: egyre kevesebb olyan közösség van, ahol az ember levezetheti az indulatait, ahol megbeszélhet dolgokat – tán ezért is van annyi dühödt, frusztrált, megkeseredett kommentelő a magyar interneten (ez már nem Bilkei megállapítása). Régebben a munka után többször beszéltük ki a dolgokat, ma lehuppanunk a tévé, számítógép elé, nem jön ki a feszültség rendesen. Ráadásul a gyilkosok-öngyilkosok, családirtók szinte mindig adnak valami jelet a külvilágnak, hogy bajban vannak (elkövetnek valami feltűnő dolgot, ez a cry for help-, azaz segítségkiáltás-effektus), amit a környezetnek értenie kéne, és reagálnia rá.

Az öngyilkosságokat amúgy a kriminológia osztályokba sorolja: van a klasszikus öngyilkosság, van a kiterjesztő öngyilkosság, amikor a gyerekeimet azért ölöm meg, paradox módon, hogy óvjam őket – ha nekem nincs remény, nekik sincs. Végül van a büntető öngyilkosság, amikor valaki egy harmadik személy remélt szenvedése érdekében öli meg magát és esetleg közös gyereküket, gyerekeiket… Öngyilkosságban ma többen halnak meg, mint autóbalesetben, Európában a másodikok vagyunk (a lettek előznek meg minket), a fiatalkorú öngyilkosság terén pedig csak Dél-Koreában rosszabb a helyzet, mint nálunk.

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja akár mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.