Közélet

Haldokló ügyfél millióit nyúlta le a pécsi ügyvéd

A vádlott több ügyfelét is megrövidítette, mindezt azért, hogy fenntartsa életszínvonalát.

A Komlói Járási Ügyészség vádat emelt egy pécsi ügyvéd ellen, aki összesen 40 milliót sikkasztott el az ügyvédi letéti számlájáról, illetve csalt ki ügyfeleitől. Négy éven át, 2009 és 2013 között ügyködött így.

A Baranya Megyei Főügyészség keddi tájékoztatása szerint a volt pécsi ügyvéd zsebre tette azt a pénzt, amelyet ügyfelei rábíztak, illetve más módon is átverte őket. Hárman is milliókat adtak neki adásvételi szerződéshez kapcsolódó illetékek, vételár rendezésére. Az ügyvéd azonban zsebre vágta ezeket az összegeket, hogy fenntartsa korábbi életszínvonalát.

Emellett több gazdasági társaság is megkereste azzal, hogy polgári ügyekben képviselje őket. Az ügyvéd elfogadta a megbízásokat és elhitette az ügyfelekkel, hogy ügyeikben eljár. Polgári eljárás illeték, ügyvédi díj, különféle tartozások kiegyenlítése – ezek rendezésére összesen 12 millió forintot vett át. A cégek ügyeit azonban nem képviselte, a pénzüket azonban elköltötte.

Az ügyvéd megtudta, hogy egyik 83 éves ügyfele igen szép vagyont gyűjtött össze, viszont súlyos beteg, örököse pedig nincs. Mikor végső stádiumú betegként kórházba került, a vádlott hamis meghatalmazást készített, miszerint ő rendelkezhet az idős ember folyószámlája felett. Csaknem 15 millió forintot utalt át arról saját számlájára.

2012-ben az ügyvédi kamara felfüggesztette az ügyvédi tevékenységét, ezért korábbi ügyfelektől kért kölcsön, annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy nem fogja visszafizetni nekik az összegeket. Összesen 8 millió forintot csalt ki tőlük.

A vádlottat a Komlói Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalással vádolja, melyek közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

A volt ügyvéd nem most áll először bíróság elé, hasonló bűncselekmény miatt jelenleg is zajlanak a tárgyalások a Szekszárdi Járásbíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik