Közélet

Milliós kártérítést ítéltek a meszesi gyilkossággal megvádolt triónak

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 04. 07. 10:17

A társaságot azzal vádolták, hogy 28 késszúrással megöltek egy idős nőt 2009-ben. Életfogytiglant kaptak, ám végül felmentették őket.

Nem jogerősen összesen csaknem húszmillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság annak a két férfinak és női társuknak, akiket egy 2009-ben Meszesen elkövetett gyilkosság kapcsán vádoltak meg – írja a bama.hu. Az érintettek hosszú időt töltöttek előzetes letartóztatásban jogerős felmentésükig – tájékoztatta a lapot dr. Baán Károly, pécsi ügyvéd.

Az egykori vádlottak az eljárás minden részében következetesen tagadtak. Közvetlen, klasszikus bizonyítékokkal nem rendelkezett az ügyészség, 2011-ben elsősorban egy vádalku részeként tett, rájuk nézve terhelő vallomás alapján ítélték el őket. A fiatal nőt mint bűnsegédet marasztalták el, a másodrendű vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találták bűnösnek. Akkor életfogytiglanig tartó szabadságvesztést kaptak, mindketten legkorábban harminc év múlva kerülhettek volna feltételesen szabadlábra. A harmadik vádlottat lopás miatt három évre ítélték. A Pécsi Ítélőtábla viszont bizonyítottság hiányában mindhármukat felmentette 2012-ben. Az ügyészség ugyan fellebbezett, de  azt a Kúria elutasította.

Az idős nőt 28 késszúrással ölték meg saját otthonában, majd kifosztották. A gyilkosságra csak későn derült fény, a helyszínre hívott háziorvos azt hitte, agyvérzésbe halt bele, nem vette észre a szúrásnyomokat. Ez nagyon megnehezítette a nyomozók dolgát, hiszen mire kiderült, hogy bűncselekmény áldozata lett az idős asszony, a helyszínen már semmilyen nyomot nem tudtak rögzíteni, mivel azt addigra már alaposan kitakarították – emlékeztetett a lap.

A hírhedt Burka-ügy

Az eddig megítélt legmagasabb kártérítést apa is fia kapta egy 1999-es, Újszentmargitán történt gyilkosság kapcsán. Az ügyet 2000-ben kezdték tárgyalni, de csak 2005-ben mentették fel őket. Pár hónap elteltével a páros pert indított az állam ellen, kártalanítás címén 50-50 millió forintot kértek. 2007 elején a felek megegyeztek, így az idősebb férfi 20, fia pedig 25 milliót vághatott zsebre. Indokolatlan büntetés miatt máig ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás. Néhány hónapja azonban fordulat történt, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a perújítást. A páros ismét bíróság elé állt a 15 évvel ezelőtti emberölés miatt.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.