Közélet

Milliós kártérítést ítéltek a meszesi gyilkossággal megvádolt triónak

A társaságot azzal vádolták, hogy 28 késszúrással megöltek egy idős nőt 2009-ben. Életfogytiglant kaptak, ám végül felmentették őket.

Nem jogerősen összesen csaknem húszmillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság annak a két férfinak és női társuknak, akiket egy 2009-ben Meszesen elkövetett gyilkosság kapcsán vádoltak meg – írja a bama.hu. Az érintettek hosszú időt töltöttek előzetes letartóztatásban jogerős felmentésükig – tájékoztatta a lapot dr. Baán Károly, pécsi ügyvéd.

Az egykori vádlottak az eljárás minden részében következetesen tagadtak. Közvetlen, klasszikus bizonyítékokkal nem rendelkezett az ügyészség, 2011-ben elsősorban egy vádalku részeként tett, rájuk nézve terhelő vallomás alapján ítélték el őket. A fiatal nőt mint bűnsegédet marasztalták el, a másodrendű vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találták bűnösnek. Akkor életfogytiglanig tartó szabadságvesztést kaptak, mindketten legkorábban harminc év múlva kerülhettek volna feltételesen szabadlábra. A harmadik vádlottat lopás miatt három évre ítélték. A Pécsi Ítélőtábla viszont bizonyítottság hiányában mindhármukat felmentette 2012-ben. Az ügyészség ugyan fellebbezett, de  azt a Kúria elutasította.

Az idős nőt 28 késszúrással ölték meg saját otthonában, majd kifosztották. A gyilkosságra csak későn derült fény, a helyszínre hívott háziorvos azt hitte, agyvérzésbe halt bele, nem vette észre a szúrásnyomokat. Ez nagyon megnehezítette a nyomozók dolgát, hiszen mire kiderült, hogy bűncselekmény áldozata lett az idős asszony, a helyszínen már semmilyen nyomot nem tudtak rögzíteni, mivel azt addigra már alaposan kitakarították – emlékeztetett a lap.

A hírhedt Burka-ügy

Az eddig megítélt legmagasabb kártérítést apa is fia kapta egy 1999-es, Újszentmargitán történt gyilkosság kapcsán. Az ügyet 2000-ben kezdték tárgyalni, de csak 2005-ben mentették fel őket. Pár hónap elteltével a páros pert indított az állam ellen, kártalanítás címén 50-50 millió forintot kértek. 2007 elején a felek megegyeztek, így az idősebb férfi 20, fia pedig 25 milliót vághatott zsebre. Indokolatlan büntetés miatt máig ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás. Néhány hónapja azonban fordulat történt, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a perújítást. A páros ismét bíróság elé állt a 15 évvel ezelőtti emberölés miatt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik