Közélet

Négyszázmilliót csaltak el budapesti patikák

Az érintett gyógyszertárak általában a valós megrendeléshez képest ötször-hatszor annyi mennyiség után igényeltek támogatást. A NAV befejezte a nyomozást.

A csontrákon kerestek

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyi nyomozói több fővárosi gyógyszertár ügyében. A patikusok több mint 388 millió forint ártámogatást vettek fel jogosulatlanul egy csontrák elleni készítmény forgalmazása kapcsán.

A nyomozás feljelentés alapján indult, miután kiderült, hogy a gyógyszergyár kevesebb mennyiségű készítményt forgalmazott, mint amennyi után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizetett ki. A lakossági ártámogatás ampullánként több mint 37 ezer forint.

A csalásban négy fővárosi gyógyszertár vett részt. A gyanú szerint az elszámolt mennyiséget ténylegesen meg sem rendelték, csak a pénzt vették fel a receptek után. Általában a valós megrendeléshez képest ötször-hatszor annyi mennyiség után igényeltek támogatást. Az egyik patika több mint 194, a másik több mint 130, a harmadik majd 58, míg a negyedik több mint 6 millió forinthoz jutott így.

Egy doktornő is benne volt

A visszaéléshez szükséges recepteket egy budapesti klinikán dolgozó doktornő állította ki, a vényeket pedig egy közvetítő szállította a patikákba. A betegek helyett ő igazolta a készítmény átvételét és aláírta a recepteket. A készítmények utáni dobozdíjat – egységesen 300 forintot – a gyógyszertárak vezetői fizették ki.

A kár teljes egészében meg fog térülni, mivel zárolták a vényt felíró orvos ingatlanát 330 millió forint erejéig, a patikavezetők fellelhető ingó és ingatlan vagyonát összesen több mint 343 millió forint értékben, valamint 63 millió forintot bankszámlákon. Ezenfelül a gyanúsítottak önként visszafizettek 12,5 millió forintot.

Hatan az ügyész markában

Az ügyben hat embert gyanúsítottak meg: a négy patikust; a közvetítőt, aki a recepteket szállította az orvostól a gyógyszertárba, és a receptet felíró doktornőt. Különösen nagy kárt okozó csalás és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelniük.

A pénzügyi nyomozók a nyomozás iratait vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek küldték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik