Közélet

Kisfiúra támadt egy rabló egy nógrádi iskolában

A fiatal rács mögött várja a tárgyalást. Ha bűnösnek találják, akár négy évre javítóintézetbe kerülhet.

Rablás miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy mindössze 13 éves fiú ellen, aki idén januárban erőszakkal vett el pénzt egy 9 éves kisgyerektől. A támadó mindössze néhány ezer forintot zsákmányolt.

A Nógrád Megyei Főügyészség pénteki tájékoztatása szerint a kisdiákra egy salgótarjáni általános iskola folyosóján rontottak rá. Éppen az édesanyjára várt, nála volt szülője táskája. A fiatal pénzt akart kivenni belőle, ám ezt a gyerek nem hagyta, ezért támadója orrba verte. Végül sikerült megszereznie a tárcát, pedig a kisfiú próbálta magához szorítani a holmit.

A támadó végül nagy erővel a földre lökte a gyereket, majd kivett a tárcából 4500 forintot és elfutott, ám később elkapták.

A Büntető Törvénykönyv 2013. július 1-jei hatályba lépése óta Nógrád megyében ő az első olyan fiatalkorú, akivel szemben az új büntetőtörvény azon rendelkezése alapján emeltek vádat, amely lehetővé teszi kiemelkedő súlyú bűncselekményt – emberölést, halált okozó testi sértést, rablást vagy kifosztás minősített esetét – megvalósító tizennégy év alatti, de tizenkettedik életévét betöltött fiatal felelősségre vonását, persze amennyiben rendelkezik az általa elkövetett bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

Ha a bíróság bűnösnek mondja ki őt, úgy vele szemben – életkorára tekintettel – intézkedésként négy évig tartó javító intézeti nevelést is kiszabhat. A fiatal előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik