Közélet

Tasnádi szerint Gyárfás bízta meg őt Fenyő megölésével

A Fenyő-gyilkosság büntetőperében tanúként meghallgatott Tasnádi Péter a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön arról beszélt, hogy egy ismert médiaszemélyiség bízta meg Fenyő János megölésével.

ozef R. elsőrendű vádlott védőjének kérdésére a tanú előadta, hogy a vádlottakat nem ismeri, Fenyő azonban régi ismerőse volt, aki megbízta több feladattal is, és vitájuk nem volt. A tanú megnevezett egy másik médiavállalkozót, aki állítása szerint 16-17 éve egy XI. kerületi hotel kerthelyiségében négyszemközt megbízta Fenyő megölésével. Bár az MTI nem írja, de a pestisracok.hu tudósításából kiderül, hogy Tasnádi Gyárfás Tamásra, a Magyar Úszöszövetség elnökére tett terhelő vallomást. A lap szerint Tasnádi a gyilkosságért összesen 12 millió forintot kapott, két részletben. Tasnádi Péter azt mondta, filmekben látta, hogy kell az ilyet csinálni: a sokmilliós díj felét kérte előre és meg is kapta.

“Vico!”

Egy ismerősének és az akkori feleségének beszélt is erről, mire ismerőse elkezdett fontoskodni, még terepszemlét is tartott – állította -, de neki esze ágában sem volt a bérgyilkosságot elkövetni, csak a pénzt vette fel. Fenyő megöléséről Las Vegasban értesült, mire nyomban felhívta “megbízóját”, hogy kéri a pénz másik felét, és meg is kapta – mondta.

A tanú szerint egyébként a becsapott Gyárfásnak biztosan nem lehetett köze Fenyő megöléséhez, hiszen akkor nem fizetett volna neki. Ezt leszámítva máig nem tud semmit a gyilkosságról – vallotta. Tasnádi Péter elmondta azt is, szégyelli, hogy “lehúzta” a médiavállalkozót, aki korábban barátja is volt, de ez “olyan magas labda volt, hogy nem lehetett kihagyni”.

A tanú előadta, hogy a gyilkosság után felhívták egy mobilszámról és fenyegetően beleüvöltötték a telefonba: “Vico!” (Ennek a médiabirodalomnak a feje volt Fenyő János.) Majd pedig azt üzenték neki, hiába bujkál Amerikában, úgyis ki fogják nyírni. Ezután rendőrismerősei segítségével kinyomoztatta, ki volt a telefonáló. “Beszélgettek” vele, mire a meggondolatlan telefonbetyár “megbetegedett és kórházba került” – mondta.

Megveretni másokat? Az nem olyan nagy dolog

Tasnádi Péter beszélt arról is, hogy volt felesége korábban a Fenyő-üggyel összefüggésben feltehetően terhelő vallomást tett rá. Ezt abból gondolja, hogy utána az asszony egy évtizedig rendőri védelmet kapott, kommandósok kísérték.

Azt is előadta, hogy egy ismert – a tárgyaláson megnevezett – nyomozó korábban megpróbálta rábizonyítani a Fenyő-gyilkosságot.

Tasnádi Péter a tárgyaláson ismertetett korábbi vallomásában nem tagadta, hogy néha megverettek embereket, de “ez nem olyan nagy dolog”, gyilkosságról viszont szerinte szó sem volt. Korábbi vallomásában azt is felvetette, hogy minek keveredett volna 30 millióért egy bérgyilkosságba, amikor havonta ennyit keresett “legálisan”, és lakása volt Las Vegasban, ahol évről évre hónapokat töltött.

A bíró annyit kérdezett, hogy Gyárfás Tamás kizárólagos megbízást adott-e neki vagy “tendereztette a Fenyő-gyilkosságot” a potenciális kivitelezők körében, mire a tanú közölte, hogy ebben az ügyben nem tudott versenytársakról.
A védelem kérésére megidézett, jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő, korábban többször is súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélt Tasnádi Péter felnyírt punkfrizurával, fegyencruhában, kommandósok kíséretében érkezett a tárgyalóba. Arra a kérdésre, hogy mi a jelenlegi foglalkozása, úgy válaszolt: kisnyugdíjas.

Jozef R.: Gyárfás az ügy kulcsa

A tárgyaláson ismertették azt is, hogy egy magánszemély beadvánnyal fordult a bírósághoz, amelyben a Fenyő-gyilkosság “megoldását” osztotta meg a hatóságokkal, mire az ügyész jelezte, hogy tapasztalataik szerint a hölgy rendszeresen traktálja a hatóságokat hasonlókkal különböző ügyekben.

A tárgyaláson a vádlott, Jozef R. arról beszélt, hogy a Fenyő-gyilkosság kulcsa a szóban forgó Gyárfás Tamás, és ha a hatóságok erre nincsenek figyelemmel, az azt jelenti, hogy csak bűnbakra van szükségük.

A tárgyalás végén Jozef R. jelezte, hogy minden érdeklődő sajtószervnek szívesen adna interjút, és erre a bíró meg is adta az engedélyt azzal, hogy a büntetés-végrehajtás rendjét be kell tartani. A bíró közölte, hogy előzetesen a Népszabadság, a Népszava, az ATV és a Klubrádió jelezte interjúigényét, amihez a tárgyaláson jelezte csatlakozási szándékát a Bors, a Pesti Srácok portál és a Leleplező című sajtószerv jelen lévő munkatársa.

Acélsisakos kommadósok vigyáztak rá

A bíróság meghosszabbította Jozef R. és vádlott-társa előzetes letartóztatását, a döntés fellebbezések hiányában azonnal jogerőre emelkedett.  A büntetőper júniusban folytatódik.

A vád szerint Fenyő János médiavállalkozót, a Vico vállalatcsoport vezetőjét 1998-ban a szlovák állampolgárságú Jozef R. lőtte le géppisztollyal Budapesten. Jozef R. és vádlott-társa tagadja bűnösségét, állításuk szerint a gyilkosság idején nem is voltak Magyarországon.

A vádlottakat a tárgyaláson tucatnyi állig felfegyverzett, maszkos, acélsisakos kommandós vigyázta, Jozef R. golyóálló mellényt viselt.

Fenyő János 1989-ben alapította cégbirodalmát, melyhez halálakor tucatnyi lap tartozott, köztük a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Nők Lapja.

Jozef R. egy másik eljárásban a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás gyanúsítottja, az 1980-as években Csehszlovákia egyik leghírhedtebb bűnözőjének számított. 1985-ben egy társával elrabolt egy államtitkárt, a szervezet bűnözéssel és a titkosszolgálatokkal is kapcsolatba hozták, vádolták azzal is, hogy megölte az egykori szlovák államfő, Michal Kovác fiának elhurcolásában koronatanúként számításba vehető Robert Remiást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik