Közélet

Kollégáit „gyógyította” tatabányai álorvos

A férfi vénás injekciókat adott kollégáinak, hörgő- és tüdőgyulladást diagnosztizált, gyógyszereket szerzett nekik.

A Tatabányai Járási Ügyészség kuruzslás vétsége miatt vádiratot nyújtott be azzal a 46 éves tatabányai férfivel szemben, aki megfelelő képzettség és végzettség nélkül látta el a kollégáit.

A férfi évekkel ezelőtt mentőápolóként dolgozott, ennél több köze azonban sohasem volt az orvosláshoz. Ennek ellenére kezelte kollégáit, akik bizalommal fordultak hozzá. Elmondta nekik, milyen terápiára szorulnak, a szükségesnek ítélt beavatkozásokat elvégezte, például 2013 nyarán több vénás injekciót is beadott munkatársainak. Volt, akit köhögés miatt sztetoszkóppal is meghallgatott, majd hörgő- és tüdőgyulladást diagnosztizált, és még gyógyszereket is adott „betegének”.

Az álorvos beismerő vallomást tett, az ügyészség próbára bocsátást indítványozott.

Az eset nem egyedülálló, 2012-ben például egy kuruzsló párost – apát és lányát – buktattak le a rendőrök. A fogtechnikus férfi és fogászati szakasszisztens nő szakorvosi végzettség nélkül kezeltek fogászati betegeket másfél éven át Nagykanizsán. Az érintett rendelőjében hónapok óta nem volt fogorvos, így ők vállalták a kezeléseket.

A fogtechnikus apa fogakat csiszolt, köszörült, mintát vett, míg fogászati szakasszisztens lánya először „csak” fúrt, tömött és érzéstelenítő injekciót adott be, ám később már gyökérkezelést is végzett. Ám a betegeknél sorra léptek fel különféle szövődmények, ezért gyanakodni kezdtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik